Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva, tvrdí tamní úřady

Ukrajinská armáda

Ukrajinská armáda Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda
2
Fotogalerie

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole.

„Makariv je pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil. Irpiň, Buču a Hostomel ukrajinská armáda obklíčila,“ uvedl úřad města Buča, o které Ukrajinci s Rusy v minulých týdnech sváděli líté boje. Několik vesnic v oblasti čelilo za poslední den ostřelování a nepřetržité boje se odehrávají kolem hlavní silnice z Kyjeva do Žytomyru. Informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Podle úřadu je v obklíčení oblasti stále řada vesnic, které okupuje ruská armáda. „Blíží se humanitární katastrofě. Obyvatelům chybí potraviny, léky, hygienické potřeby i strava pro děti,“ uvádí se v prohlášení. Podle něj se zde ruští vojáci uchylují k rabování a střílí dobytek i psy kvůli masu.

Zdevastovaný Mariupol

Video placeholde
• Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament

Spekulace o obklíčení části ruských jednotek severozápadně od Kyjeva se v ukrajinských médiích objevovaly již během úterka. Ukrajinská armáda v tento den oznámila, že nad dříve desetitísícovým městem Makariv opět zavlála ukrajinská vlajka. Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby v této souvislosti potvrdil, že Ukrajinci „na některých místech občas přecházejí do ofenzivy“.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč dnes podle agentury Reuters řekl, že očekává ukončení „aktivní fáze“ ruské invaze do konce dubna. Uvedl také že ruský postup se již na mnoha místech vyčerpal a že invazní armáda již ztratila 40 procent své bojeschopnosti. Reuters připomíná, že toto vyjádření nebyla schopná nezávisle ověřit.