VIDEO DNE: Zelenskyj na summitu EU požádal o stíhačky, s evropskými lídry se přátelsky objal

Video placeholde

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek poděkoval představitelům Evropské unie za jejich podporu v boji proti ruské invazi na mimořádném summitu Evropské unie v Bruselu. Zároveň je požádal, aby dodali ještě více zbraní, včetně stíhaček. 

„Jsem vděčný vám všem, kteří pomáháte, všem, kteří chápou, jak moc Ukrajina právě teď tuto pomoc potřebuje. Potřebujeme děla, granáty, moderní tanky, střely dlouhého doletu a moderní letadla,“ uvedl na summitu Zelenskyj. 

Zelenskyj ve svém vystoupení ocenil dosavadní podporu, ale volal po rychlejším rozhodování, které by Kyjevu poskytlo náskok před Moskvou. Ukrajina s pomocí partnerů již učinila velké kroky, ale velká část cesty k ukončení války je ještě před námi, řekl Zelenskyj.

Zelenskyj se den před summitem zúčastnil večeře v Elysejském paláci v Paříži. To však vyvolalo spor mezi Franicií a Itálií. Italská premiérka Giorgia Meloniová označila pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona za „nevhodné“, píše Bloomberg. Středeční večeře se zúčastnil i německý kancléř Olaf Scholz.

Macron na poznámku Meloniové rychle odpověděl: „Francie a Německo mají zvláštní roli při podpoře Ukrajiny." Dodal, že bylo na Zelenském, zda pozvání přijme nebo ne. Meloniová nebyla na včeři pozvána, informovala italská média. Důvodem jsou napjaté diplomatické vztahy mezi Francií a Itálií, uvedla.