VIDEO: Loď Starship Elona Muska poprvé měkce přistála, brzy možná poletí podruhé

Starship SN-15, první prototyp, který úspěšně přistál.
Elon Musk
Starship
Starship SN-15, první prototyp, který úspěšně přistál.
Starship SN-15, první prototyp, který úspěšně přistál.
16
Fotogalerie

Společnosti SpaceX se poprvé podařilo úspěšně přistát s kosmickou lodí Starship. Čtyři předchozí prototypy byly zničeny při zkušebních letech, ale nyní loď se sériovým číslem 15 vzlétla do výšky deseti kilometrů a o pár minut později měkce dosedla na přistávací plošinu. A tato Starship možná brzy odstartuje podruhé.

„Starship přistála!“ oznámil komentátor testovacího letu. Oheň, který se rozhořel u základny rakety, se podařilo rychle uhasit a raketa po šestiminutovém letu zůstala stát. Podle zakladatele a šéfa společnosti SpaceX Muska bylo přistání předpisové.

SpaceX zahájila zkušební lety prototypů Starshipu loni 9. prosince. Testy vesměs proběhly dobře, nicméně skončily explozí. Let prvního prototypu s označením SN8 byl sice úspěšný, ale skončil tvrdým přistáním, které způsobil nízký tlak v nádržích napájejících motory palivem pro zažehnutí před přistáním.

Výbušný závěr letu SN9 z 2. února způsobil jeden z motorů, který se před přistáním nezažehl. O měsíc později model SN10 poprvé úspěšně přistál, nicméně dosednutí bylo tvrdší, než mělo být, a vyvolalo požár, který způsobil explozi. Prototyp SN11 zakončil svůj let výbuchem krátce před přistáním kvůli úniku metanového paliva v jednom z motorů.