Na koalici v Praze 6 se dohodly TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

V Praze 6 podepsaly koaliční smlouvu ODS, STAN a volební koalice KLID, která je složená z TOP 09 a KDU-ČSL. V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu mají tyto strany dohromady 27 křesel. Starostou bude Ondřej Kolář z TOP 09, který povede městskou část druhé období. Koalice KLID bude mít kromě starosty další tři členy rady, ODS bude mít také tři radní a zbývající dvě místa v radě obsadí STAN. Informoval o tom mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Vedení radnice včetně jména starosty ještě musí potvrdit zastupitelé na ustavujícím zasedání.

Místostarosty městské části budou Jakub Stárek (ODS), Jan Lacina (STAN), Jaromír Vaculík (TOP 09/KLID) a Jiří Lála (ODS). Stárek se bude zabývat územním rozvojem, veřejným prostorem a Smart City, Lacina bude odpovědný za správu majetku, kulturu, sport a volný čas, Vaculík bude mít v gesci ekonomiku a finance a Lála bude odpovědný za oblast dopravy. Starosta bude mít na starosti také problematiku životního prostředí, otevřené radnice, zahraniční vztahy, IT a právní vztahy a projekty Šolínova, Šatovka a Poliklinika Pod Marjánkou.

Radní pro strategický rozvoj a památkovou péči bude Eva Smutná (za TOP 09/KLID), radním pro sociální věci, zdravotnictví a prevenci bude Marián Hošek (KDU-ČSL/KLID), radní pro školství Marie Kubíková (ODS) a posledním radním bude Zdeněk Hořánek (za STAN, dříve ANO), který se bude zabývat investicemi a bezpečností.

Strany, které dnes podepsaly koaliční smlouvu, spolu již po volbách podepsaly dohodu o společném postupu, na základě níž s nikým dalším o koalici nejednaly. Podpis zdůvodňovaly vytvořením klidu na práci. V uplynulých dnech pak jednaly o společném programu.

Volby v šesté městské části vyhrála se ziskem 19,9 procenta koalice TOP 09 a KDU-ČSL, která získala deset mandátů. Stejný počet mandátů získala ODS vedená Jakubem Stárkem, která dostala 19,5 procenta hlasů. Devět mandátů v zastupitelstvu získali Piráti, sedm STAN, ANO získalo šest mandátů. Posledním uskupením, které se do zastupitelstva Prahy 6 dostalo, jsou Zelení, kteří mají tři zastupitele. K volbám přišlo 52,4 procenta voličů.

Volby v Praze 6 na podzim 2014 vyhrála TOP 09 se ziskem 11 mandátů. Druhé skončilo hnutí ANO s osmi křesly. ODS a Zelení získali shodně po šesti mandátech, následovali Starostové s pěti mandáty, ČSSD se čtyřmi, KSČM se třemi a lidovci získali dva zastupitele. Původní koalice TOP 09, ANO, STAN, KDU-ČSL a Zelených se změnila v listopadu 2015. Po neshodách byli odvoláni místostarostka pro dopravu Petra Kolínská a radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal (oba Zelení). Zelení následně přešli do opozice. Starostou zůstal Ondřej Kolář (TOP 09).

Praha 6, kde žije zhruba 104 tisíc obyvatel, je na severozápadě hlavního města. Městská část zahrnuje celá katastrální území Dejvic, Liboce, Ruzyně, Střešovic, Veleslavína a Vokovic a části Břevnova, Bubenče, Sedlce a Hradčan.