Zeman je nemocný člověk a ostatní kandidáti mě napodobují, tvrdí Topolánek

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek Zdroj: čtk

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek
3
Fotogalerie

Mirek Topolánek je přesvědčený, že jeho programové priority svobody a bezpečnosti ostatní kandidáti napodobili. Topolánek to prohlásil na středeční tiskové konferenci, kde současně zkritizoval stávající hlavu státu. Miloše Zemana označil za slabého prezidenta a nemocného člověka. 

“Byl jsem první z prezidentských kandidátů, který konkrétně představil, jak by používal pravomoci hlavy státu," uvedl Topolánek s tím, že jím zdůrazňovaná témata bezpečnosti a svobody se prý ukázala jako nosná.  "Ostatní mě napodobují,” řekl prezidentský kandidát.

Právě svoboda a bezpečnost jsou přitom podle Topolánka současně i témata, která společnost rozdělují. “Jedna skupina necítí to druhé téma jako zásadní a naopak,” dodal s tím, že český prezident by měl bariéry bourat a ne společnost rozdělovat. “Nebudu vítač ani kývač. Nebudu ten, který bude vítat kvóty z Bruselu ani kývat lidem z Východu,” řekl.

Vymezil se zároveň proti Miloši Zemanovi, kterého označil za rozdělujícího a slabého prezidenta. “Rozdělená společnost je slabá společnost. Rozdělující prezident, jako je Miloš Zeman, je slabý prezident,” prohlásil Topolánek.

Svému protikandidátovi Zemanovi zároveň přiznal v prezidentských volbách velkou šanci, mandát by ale podle něj nedokončil. "Lidé, kteří ho podporují, ho poslední dobou nepotkali. Je to nemocný člověk,” uvedl.

Topolánek také kritizoval postup českých orgánů kolem zveřejnění zprávy evropského úřadu OLAF, která shrnuje vyšetřování údajného dotačního podvodu Čapího hnízda. “Existuje tendence vyhnout se evropské jurisdikci a řešit to jen v jurisdikci české. Ale to se těm, kteří se o to snaží, nepodaří,” řekl.

Vyšetřování OLAF se týkalo padesátimilionové dotace, kterou z evropských fondů získala farma Čapí hnízdo. Česká policie kvůli tomu obvinila 11 lidí, mezi nimi i premiéra Babiše (ANO) a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Topolánek je přesvědčený, že k dotačnímu podvodu došlo.