Bartoš: Ani po osmi letech si nás lidi neumí zařadit

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš Zdroj: CTK

Ivan Bartoš
Sněmovna
4
Fotogalerie

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš věří, že se strana v podzimních volbách dostane do Poslanecké sněmovny. Piráti kandidovali poslední dvoje volby, pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátu ale nepřekročili.

Podle Bartoše však nyní z průzkumů vyplývá, že strana získá přes pět procent. Další hlasy může přinést současná vládní krize a chystaná kampaň na internetu, doplnil Bartoš. Piráti vloží do kampaně po celé republice 4,5 milionu korun.

Peníze poslouží například na oblečení dobrovolníků, na reklamní předměty a další věci. "Naše investice jsou řádově nižší než u jiných stran, které si zaplatí agentury a ty pak spustí kobercové nálety, billboardy a podobně. Proto se chceme soustředit hlavně na to, že budeme lidem představovat piráty. Často totiž slyšíme, že si nás lidé neumějí ani po osmi letech působení zařadit," uvedl Bartoš.

Strana se soustředí na ochranu lidí před šikanou, ochranu soukromí, transparentní státní správu, kontrolu výkonu politické funkce nebo odvolatelnost politiků. V pondělí spustí představení volebního programu.

"Povedeme kontaktní kampaň. Budeme se setkávat s lidmi. Standardní strany dělají chybu, že si myslí, že druhé porazí tím, když na ně budou nadávat. My chceme jít cestou, že přesvědčíme lidi, že správná volba jsme my," dodal Bartoš.

Letos je přesvědčený o tom, že se strana do Sněmovny dostane. "Hlasy nám může přihrát i vládní krize. U všech předchozích voleb, u kterých jsme byli, se vždy objevila strana, která sbírala protestní hlasy. Ať už to byly Věci veřejné nebo hnutí ANO. Očekávání to ale nenaplnilo. My naopak nejsme divoká karta a máme za sebou historii," řekl Bartoš.

Podle něj má strana na víc, než aby získala pouze pět procent, které má v průzkumu. "Stejně jako třeba ODS máme aktivizační potenciál deset procent. To znamená, že jsme ale nezvedli z křesla voliče, kteří by nás třeba volili, ale k volbám nepřišli. Na to se musíme zaměřit. Půjdeme na to přes internetovou kampaň," dodal Bartoš.

Video: Ivan Bartoš: Sdílení filmů není trestné

Video placeholde
Ivan Bartoš: Sdílení filmů není trestné • Nguyen Phuong Thao / Reflex.cz