Kdo bude chtít důstojnou penzi, potřebuje hodně dětí nebo důsledně šetřit, vzkázali politici

Video placeholde

Klidné a zajištěné stáří by lidé neměli čekat automaticky. Přijde pouze, pokud budou mít dostatečné úspory či děti, které se o rodiče postarají. Řekli to zástupci nejsilnějších politických stran v živě vysílané debatě Blesku před volbami do Poslanecké sněmovny, odlišný názor však zastává KSČM.

O zastropování odchodu do důchodu a nízké penzi či zneužívání sociálních dávek byla řeč během 90minutového přenosu. 

Výsledné poselství by se dalo shrnout do dvou vět: Pořiď si hodné děti, nebo si důsledně spoř. Stát se totiž zřejmě postará jen o malou část peněz, které budou senioři v budoucnu potřebovat.

Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury je důležité vyvést lidi z omylu, že odvody na sociální pojištění jsou vlastně spořením na důchod. „Musí být dlouhodobá příprava na penzi. Navrhujeme, aby každý, kdo pracuje a platí sociální pojištění, mohl jedno procento sociálního pojištění poslat přímo svému rodiči nebo prarodiči, pokud je v penzi. Je to podpora tradiční rodiny a mezigenerační solidarita. Lidé si myslí, že si spoří na důchod, když každý měsíc něco platí, ale to není pravda,“ zdůraznil.

Všechny články ke sněmovním volbám najdete zde >>>

Seniorům na hranici chudoby by měla prý pomáhat rodina nebo sociální síť tvořená třeba i neziskovými organizacemi.

Podívejte se na vypjaté momenty z diskuze:

S nápadem ODS příliš nesouhlasí komunisté. Jiří Dolejš zdůrazňoval v otázce důchodů roli státu.

„Základní funkcí státu je garantovat lidem, kteří celý život pracují, že budou mít důstojnou penzi. Státní pilíř je klíčový. Aby tam byly peníze, tak to chce jednu věc. Pokud budeme zvyšovat mzdy, tak se budou navyšovat i odvody do penzijního systému. Neříkám, že děti nemohou přispět svým rodičům, ale přispět, nikoliv, že to nahrazuje peníze, které chodí od státu,“ poznamenal.

Kompletní článek si můžete přečíst na stránkách Blesk.cz >>>