Zachovat prozápadní kurz. Shoda na směřování Česka je pro povolební jednání klíčová, řekl Zaorálek

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek Zdroj: Anna Vacková, e15

Lubomír Zaorálek na programové konferenci ČSSD
Programová konference ČSSD
Ilustrační snímek
Lubomír Zaorálek
5
Fotogalerie

Pro ČSSD bude při jednání o povolební spolupráci klíčová shoda s možnými vládními partnery na směřování Česka v zahraniční politice. Dnes to při představení pražské kandidátky ČSSD řekl volební lídr strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Žádnou konkrétní stranu ale přímo ze spolupráce nevyloučil.

"Pro mě je zahraničněpolitické směřování České republiky ten rozhodující prvek, když se budu s někým mít možnost bavit, jestli jsme schopni se bavit o programu. To je nepřekročitelný bod," řekl Zaorálek. Zásadní podle něj je, aby se případní koaliční partneři ČSSD jasně hlásili k evropanství a ke svobodě.

Například KSČM, o jejíž možné spolupráci s ČSSD se v minulosti spekulovalo, odmítá členství Česka v Severoatlantické alianci, k níž se naopak sociální demokraté hlásí.

Zaorálek novinářům také řekl, že bude usilovat o změnu grafického stylu ČSSD. "Byl bych rád, kdyby to naše vzezření dávalo najevo, že žijeme v moderním světě," řekl. Je pro něj obtížné mluvit o moderním programu, když má za sebou logo, "které patří trochu do jiného věku". O podobě kampaně bude dnes večer jednat grémium ČSSD.

Zaorálek nepředpokládá, že by změna grafiky způsobila straně komplikace s dodržením zákonného limitu na kampaň 90 milionů korun. "Zatím jsme se nepustili do utrácení, rozpočet máme stále k dispozici a situace je příznivá. Stále je čas, abychom mohli věci změnit," řekl Zaorálek.