Faltýnek: Hnutí ANO je de facto vítězem voleb. Máme o jeden mandát víc

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
Volební štáb Hnutí ANO
11
Fotogalerie

Dlouholetý nejbližší spolupracovník Andreje Babiše a šéf poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek bude jistě i po těchto volbách patřit mezi klíčové postavy povolebního dění. Přestože je dnes, jak sám říká „řadovým členem hnutí“, stále si zachovává nemalý neformální vliv na Andreje Babiše i schopnosti zákulisního vyjednávače. Projevilo se to i ve volebním štábu hnutí ANO, kde se s Faltýnkem Babiš radil těsně přes svým vystoupením před kamerami. Faltýnek před vyjednáváním s potenciálními partnery připomíná, že hnutí ANO má největší poslanecký klub. Ačkoliv skončilo podle procentuálního součtu druhé, získalo o jeden mandát ve sněmovně více než vítězná koalice Spolu. „Byl jsem neustále zostuzován a nazýván mafiánem, ale voliči to vyhodnotili jinak,“ říká v rozhovoru pro deník E15 Faltýnek.

Jak hodnotíte výsledky voleb?

Respektujeme procentuální vítězství koalice Spolu, i když máme o jeden mandát víc. Takže de facto my jsme vítězové voleb, přestože je to těsné. Co mě překvapilo, tak to je výsledek Pirátů, to, že se dostali jen čtyři z nich do sněmovny. Myslím, že to asi něco říká o náladě ve společnosti. Nechci komentovat co.

Překvapil vás jako bývalého sociálního demokrata výsledek ČSSD, která se poprvé v historii České republiky nedostala do sněmovny?

Já jsem byl dvacet let členem sociální demokracie. Je večer, povolební večer, tak budu naprosto upřímný. Mě osobně to mrzí, že ČSSD neprošla do sněmovny. Já jsem měl celých osm roků s Romanem Sklenákem i s Honzou Chvojkou, oběma předsedy poslaneckých klubů ČSSD ve sněmovně, výborné vztahy.

Není to i vinou hnutí ANO, že ČSSD ve volbách propadla? Nevysáli jste jim definitivně většinu hlasů?

Tato situace už tady byla. My ji známe z krajských voleb v Olomouci. Tehdy hnutí ANO vysálo hlasy ČSSD a KSČM a získali jsme 30 procent. Ale bylo nám to prd platné, protože nás ostatní obešli a my jsme zůstali v opozici.

Jak hodnotíte konkrétně váš volební výsledek? Do sněmovny jste se dostal ze třetího místa v Olomouckém kraji, zatímco na kandidátce jste byl dvojkou.

Po té obrovské masáži, která tady byla, to považuji za obrovský úspěch. I když jsem dnes jen řadovým členem hnutí ANO, tak jsem rád, že ačkoli jsem byl jako člověk v poslední době neustále zostouzen a nazýván mafiánem, voliči to vyhodnotili jinak a dostal jsem poměrně dost preferenčních hlasů v Olomouckém kraji.

Už jste kontaktovali někoho z ostatních stran, které uspěly ve volbách?

Určitě budeme mít zájem jednat. Ale uvidíme, co přinesou další dny.

Co říkáte na plán pana předsedy Babiše oslovit nejprve koalici Spolu? Je ta spolupráce opravdu reálná po té napjaté kampani?

V tuto chvíli mi to připadá ve vztahu k těm výsledkům a k volebním programům jako první možná varianta.

Ale koalice Spolu odmítá povolební spolupráci s hnutím ANO.

Ta předvolební a povolební rétorika se někdy trochu liší. Víte sám, že po posledních volbách v roce 2017 jsme oslovili jako první ODS.

Je reálné, že byste případně v rámci povolebních vyjednávání s koalicí Spolu nabídli, že Andrej Babiš nebude ve vládě?

Já k tomu nemám žádný komentář. Pan předseda Babiš vyhrál volby, máme nejvíc mandátů.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Andrej Babiš (ANO) • Videohub