Mike Pence, viceprezident Spojených států a pravá ruka Donalda Trumpa

Americký viceprezident Mike Pence.

Americký viceprezident Mike Pence. Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump s viceprezidentem Mikem Pencem.
Americký viceprezident Mike Pence.
Americký viceprezident Mike Pence.
Americký viceprezident Mike Pence (vpravo) při jednáních s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem
5
Fotogalerie

Tvrdý republikán, který svým chladným a bezemočním vyjadřováním zachraňuje žhavé a výbušné Trumpovy výroky. Mike Pence je již třetím rokem viceprezidentem USA a prezident Donald Trump na něj sází již podruhé. Během jarní pandemické vlny patřili s Donaldem Trumpem mezi takzvané odmítače nošení roušek.

Americký kongresman a současný kandidát na viceprezidenta USA Mike Pence je už tři roky pravou rukou současného prezidenta Donalda Trumpa a od roku 2017 působí na pozici amerického viceprezidenta. Obecně je považován za kovaného a respektovaného republikána, jehož vyjadřování je proslulé strohou a „suchou“ formou, kterou často zachraňuje nešťastné Trumpovy výroky a díky tomu bývá také přezdíván jako „hasič Trumpových požárů“.  

Mike Pence se narodil 7. června roku 1959 v Columbusu v Indianě, ve které byl v letech 2013-2017 guvernérem. Pochází z rodiny irských katolíků, která měla šest dětí. Vystudoval právo na Indianské univerzitě (1986). Původně však podporoval demokraty. Působil jako soukromý právník, moderátor v rozhlase a byl členem Sněmovny reprezentantů (2001 až 2013). Pence byl v minulosti také předsedou Republikánské sněmovní konference, což je třetí nejvyšší funkce ve straně.

Od roku 1985 je ženatý s manželkou Karen, která je učitelkou a výtvarnicí. Mají tři děti - syna Michaela a dcery Charlotte a Audrey. Jeho starší bratr Greg Pence je členem Sněmovny reprezentantů. 

Pence v současné situaci řídí práci státních úřadů, hygieniků a odborných komisí v boji proti koronaviru a stal se tak v tomto boji hlavním koordinátorem. Pence spolu s Trumpem byli již několikrát kritizováni za to, že odmítali nosit roušky. Pence si jí dokonce nenasadil ani během dubnové návštěvy nemocnice Mayo Clinic, přestože to zařízení ve svých pravidlech požaduje. Jeho přesvědčení o rouškách se však změnilo s letošním červencem, kdy už jejich nošení propagoval.  

Ostře se vymezuje proti potratům a nesouhlasí se službou homosexuálů v armádě ani s jejich sňatky. Během uprchlické krize byl striktně proti usídlování syrských uprchlíků v Indianě.