Al-Káida obsadila dvě města na jihu Jemenu

Jemen, boje, bojovníci,

Jemen, boje, bojovníci, Zdroj: ctk

Teroristé z Al-Káidy obsadili dvě jihojemenská města, která okupovali už před čtyřmi lety. Podle agentury Reuters skupina při přepadení měst Zindžibár a Džaár přemohla místní posádky, u vjezdů do měst postavila hlídky a své vítězství oznámila obyvatelstvu tlampači po ranních modlitbách.

Reuters upozorňuje, že případ dokládá, jak Al-Káida, která v minulých letech působila na jemenském jihu, těží z chaosu, který v Jemenu panuje kvůli bojům proti tamním šíitům. „Dostali se do těch měst, protože tam nefungují žádné státní instituce, Al-Káida toho využila,“ řekl jeden z občanů Zindžibáru Fadl Muhammad Mubárak.

Obě města se nacházejí v provincii Abján a jsou vzdálená asi 50 kilometrů od Adenu, kam se nedávno uchýlila vláda i prezident po návratu z exilu. Poprvé Al-Káida obě města získala v roce 2011, ale armáda teroristy o rok později vytlačila. Na straně jemenské vlády v konfliktu bojuje koalice vedená Saúdskou Arábií. V červenci se jí podařilo zvítězit nad šíity v Adenu, ale v přístavním městě podle místních lidí panuje stále chaos a v ulicích jsou vyzbrojení radikálové.