Amazonu se daňové dohody s Lucemburskem prodraží, zřejmě doplatí miliardy

Amazon

Amazon Zdroj: ctk

Bruselští úředníci během následujících týdnů oficiálně uzavřou téměř dvouleté vyšetřování daňového zvýhodnění Amazonu ze strany lucemburské vlády. Již nyní je ale podle zdrojů agentury Reuters předběžně stanovena částka, kterou bude muset velkovévodství od Amazonu dodatečně vybrat. Její výše se pohybuje kolem 400 milionů eur (10,8 miliardy korun).

Uvedený postih se však může ještě změnit po dalších diskuzích uvnitř Evropské komise, dodává Reuters. O složitosti celé kauzy podle agentury svědčí to, že k jejímu posouzení byl nedávno svolán zvláštní panel vysoce postavených bruselských úředníků. Taková praxe obvykle provází velmi složité a delikátní případy.

Pokud ale Evropská komise dotáhne kauzu „lucemburských“ praktik Amazonu do konce, může částečně dostát svým slibům o nastavení a vymáhání transparentních daňových pravidel napříč EU.

Na smlouvy z roku 2003 mezi největším světovým internetovým obchodem s lucemburskou vládou se Brusel zaměřuje kvůli možnému neoprávněnému zvýhodnění konkrétní firmy. Díky tomu americký gigant spadal do daňové sazby fakticky nepřevyšující pět procent.

Seznam nemusí být konečný

Amazon není jedinou firmou, které by se týkala povinnost vykompenzovat své „daňové optimalizace“ v uplynulých letech. Předběžné stanovená suma je ale z dosud tří uzavřených verdiktů nejvyšší. Loni dostalo Lucembursko příkazem získat dodatečných 30 milionů eur (810 milionů korun) od automobilky Fiat Chrysler. Stejnou sumu měl zaplatit kavárenský řetězec Starbucks v Nizozemsku.

Komise vydala obdobné pokyny také letos. Belgii mělo 35 firem, včetně pivovarského koncernu Anheuser-Busch InBev či ropného gigantu BP, doplatit celkem 700 milionů eur (18,9 miliardy korun).

Seznam známých společností nucených dodatečně odvést miliony eur ale nemusí být konečný, Brusel ještě prošetřuje daňové praktiky Applu v Irsku a řetězce McDonald’s v Lucembursku.