Američané nemají v Iráku a Sýrii koho cvičit, nehlásí se dost branců

bojovníci šíitských milicí z Iráku

bojovníci šíitských milicí z Iráku Zdroj: ctk

USA mají pro výcvikové programy pro syrskou opozici dostatek táborů, ale málo zájemců. V Kongresu to řekl americký ministr obrany Ash Carter. Hovořil také o Iráku a sdělil, že také tam se kvůli nedostatečnému množství branců zpomalil výcvik irácké armády. USA odmítají do bojů v obou zemích nasadit své vojáky, ale ujaly se výcviku.

„Máme dostatek výcvikových táborů, ale nemáme dost uchazečů,“ řekl ministr k Sýrii. USA chtějí pomoci vycvičit syrskou umírněnou opozici, která má být nasazena v Sýrii do boje proti radikálům z Islámského státu (IS).

Výcvikové tábory jsou v Turecku a Jordánsku a počítalo se s tím, že jimi projde až 15 tisíc předem prověřených členů opozice. První absolventi ale prý nesouhlasí s účelem, k němuž byli připraveni. Mnozí se odmítli zavázat k tomu, že budou bojovat výhradně proti IS, a ne proti Asadovi. Nejsou prý ani ochotni bojovat bez krytí leteckých operací, které se v Sýrii zatím provádějí jenom proti IS.

V Kongresu kromě Cartera hovořil také předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Martin Dempsey a řekl, že výcvik teprve začal a je zatím „brzo s ním přestat“.

Zhroutí se Asadův režim?

Carter také sdělil, že je možné, že se režim syrského prezidenta Bašára Asada zhroutí vinou slabé armády. „Armáda je velmi oslabená a utrpěla značené ztráty. V oblasti Damašku jsou vládní síly v čím dál větší izolaci,“ řekl. Pro Syřany by bylo podle něj lepší, kdyby Asad sám „ustoupil ze scény“ a kdyby vznikla nová vláda opírají se o umírněnou opozici.

K situaci v Iráku Carter řekl, že by se irácká vláda měla víc angažovat do boje proti IS. USA mají v Iráku 3500 instruktorů a chtěly poskytnout výcvik 24 tisícům členům iráckých bezpečnostních sil. Vláda prý ale sehnala pouze devět tisíc branců.

„Prostě jsme nedostali dost lidí. USA jsou připraveny pomáhat Iráku ještě víc než dosud, ale musíme vidět větší úsilí u všech členů irácké vlády,“ řekl Carter. USA také chtějí, aby Bagdád do bojů začlenil sunnitské kmeny.

Dodávky zbraní váznou

Bagdád ale požaduje hlavně výzbroj a Carter přiznal, že dodávky zbraní kvůli byrokratickým průtahům váznou. Prezident Barack Obama nedávno oznámil navýšení počtu instruktorů o 450 lidí z půdních 3100. USA vytrvale zamítají možnost poslat do Iráku pozemní armádu a dnes to znovu potvrdil generál Dempsey.

Řekl, že nedoporučuje ani vyslání malých amerických jednotek do prvních linií jenom proto, aby „vyztužily“ páteř iráckým vojákům. Iráčané v některých prohraných bitvách přenechali pole radikálům a nechali na místě i zbraně a techniku, za což armádu USA kritizovaly.

„Není-li jejich páteř dostatečně rovná už kvůli IS a kvůli tomu, jaký vedou život, pak ji nevyztuží nic, co bychom mohli udělat my,“ řekl Dempsey.