Americká ekonomika v srpnu nevytvořila žádná nová pracovní místa

Nezaměstnanost

Nezaměstnanost Zdroj: E15

Američtí zaměstnavatelé v srpnu vlivem propadu hospodářské důvěry přestali najímat nové zaměstnance a ekonomika v celkovém úhrnu žádné nové pracovní místo nevytvořila. Počty nových pracovních míst v předešlých dvou měsících byly navíc nižší, než se původně odhadovalo, sdělilo dnes ministerstvo práce USA. Míra nezaměstnanosti přesto zůstala na 9,1 procenta.

Dnešní údaje zvyšují tlak na to, aby prezident Barack Obama i centrální banka (Fed) přijali nové kroky na podporu zaměstnanosti a slábnoucí ekonomiky. Obama má se svým plánem seznámit veřejnost příští čtvrtek a Fed v srpnu slíbil, že na zářijovém zasedání bude uvažovat o dalších měnové stimulaci ekonomiky.
Nulový přírůstek počtu pracovních míst byl nejslabším výkonem trhu práce od loňského září. Výslednou nulu vykázaly vládní statistiky naposledy v únoru 1945.

Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali v průměru přírůstek 75.000 míst, po čtvrteční slabé zprávě z amerického průmyslu však své předpovědi ještě dodatečně snižovali. Ministerstvo snížilo údaj o počtu nových míst za červen a červenec celkem o 58 tisíc.

Počet míst v soukromém sektoru se po červencovém nárůstu o 156 tisíc zvýšil jen o 17 tisíc, což vymazal přesně stejný pokles počtu míst ve vládním sektoru. K úhrnnému zastavení růstu zaměstnanosti ale výrazně přispěla stávka asi 45 tisíc zaměstnanců telekomunikační společnosti Verizon Communications.

Zaměstnavatelé omezili najímání podle ekonomů pod vlivem zhoršení situace na finančních trzích, které v první polovině srpna stíhaly prudké otřesy. Akciové burzy tehdy reagovaly propady na eskalaci dluhové krize v Evropě, politické boje o americký státní dluh a snížení nejvyššího amerického úvěrového ratingu AAA.