Američtí senátoři chtějí vyhostit ruské diplomaty. V Rumunsku padla vláda

Američtí senátoři požadují, aby bylo z USA vyhoštěno 300 ruských diplomatů.

Američtí senátoři požadují, aby bylo z USA vyhoštěno 300 ruských diplomatů. Zdroj: Reuters

Rumunský premiér Florina Cîțu končí už po deseti měsících ve funkci. Jeho vláda nezískala důvěru poslanecké sněmovny.
Internetová platforma YouTube hledá nového manažera, který bude mít na starosti podcasty.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Spor mezi Moskvou a Washingtonem eskaluje

Američtí senátoři z Demokratické i Republikánské strany vyzvali prezidenta Joea Bidena, aby ze země vyhostil tři stovky ruských diplomatů, pokud Moskva nevydá více diplomatických víz Američanům. Návrh by v případě svého schválení vyvolal ostrou eskalaci sporu mezi Spojenými státy a Ruskem o personální obsazení ambasád. Ruské ministerstvo zahraničí senátory vzápětí varovalo, že tento krok může vést k úplnému přerušení diplomatických vztahů. Konflikt odstartovalo srpnové rozhodnutí ruské vlády, která donutila americké velvyslanectví v Moskvě propustit 182 zaměstnanců a zrušit smlouvy s desítkami dodavatelů. V Rusku nyní působí asi stovka amerických diplomatů, zatímco v USA je zhruba 400 ruských.    

Rumunský premiér ztratil důvěru poslanců

Rumunsko se zmítá v politické krizi. V úterý v této členské zemi Evropské unie padla vláda dosavadního premiéra Florina Cîțua, když se jí nepodařilo získat důvěru poslanecké sněmovny. Cîțu přitom stál v čele Rumunska teprve od loňského prosince. Stát tak bude hledat již desátého předsedu vlády za posledních deset let. Jednoduchá práce na Cîțuova nástupce rozhodně nečeká. Rumunsko se aktuálně potýká s prudkým nárůstem nových případů nemoci covid-19 a s hospodářskými problémy. Rumunský lei se včera odrazil z rekordně nízké hodnoty díky tomu, že tamní centrální banka poprvé po třech letech zvedla základní úrokovou sazbu, aby zastavila rostoucí inflaci.          

Z trhů a burz 

Akcie zdražovaly, Facebook se otřepal z výpadku

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech v úterý ožily. Vzhůru je táhly především akcie velkých technologických společností, například Applu, Microsoftu nebo Facebooku, který se vzpamatoval z pondělního strmého propadu, jejž zavinil několikahodinový výpadek jeho sociálních sítí. Index S&P 500 vyrostl o 1,05 procenta. Dow Jones přidal 0,92 procenta a Nasdaq Composite se zvýšil o 1,25 procenta. V zisku včera zakončily obchodování také všechny hlavní trhy v západní Evropě. Nejvíce posílil francouzský benchmark CAC 40, který zpevnil o 1,52 procenta. Kolem jednoho procenta si připsal též německý DAX či britský FTSE 100.      

YouTube shání manažera na podcasty

Internetová platforma YouTube vůbec poprvé ve své historii hledá manažera, jenž bude mít na starosti podcasty. Podle agentury Bloomberg to znamená, že největší server pro sdílení videí „začíná tuto kategorii brát vážně“. YouTube je už teď jednou z nejnavštěvovanějších platforem pro poslech podcastů. Ty však prozatím zůstávají méně lukrativním byznysem než online videa. Společnost loni utržila na digitální reklamě téměř dvacet miliard dolarů, přes 435 miliard korun. Samotné podcasty se v USA nedostaly ani na jednu miliardu. YouTube ovšem předpokládá, že v letošním roce by se tržby z nich měly zdvojnásobit. Do tvorby podcastů v poslední době mohutně investují také konkurenční značky Apple, Amazon či Spotify.   

Tweet dne

Redaktor deníku E15 Jiří Liebreich reportuje ze světové výstavy Expo 2020, která se letos koná v Dubaji. Potrvá až do 31. března 2022. 

Stane se dnes

  • Na dnešním plenárním zasedání Evropského parlamentu se bude mimo jiné řešit projekt Pandora Papers, který poukazuje na využívání offshorových firem různými světovými lídry včetně premiéra České republiky Andreje Babiše (ANO).
  • Koná se neformální summit Evropské unie, věnovaný především chystanému rozšíření sedmadvacítky o balkánské země. 
  • Pokračují debaty o sestavování vládní koalice v Německu. Šéf CDU Armin Laschet v úterý prohlásil, že vidí reálně vytvoření nového kabinetu společně se stranou Zelených a liberální FDP, neboť jejich vzájemné rozdíly „nejsou nepřekonatelné“.
  • V Bratislavě se sejde ústřední krizový štáb Slovenska. V sousední zemi během posledních týdnů výrazně narostl počet osob pozitivně testovaných na koronavirus.
  • Bude oznámen letošní laureát Nobelovy ceny za chemii.