Porsche chystá jednostopou revoluci. Tajně vyvíjí elektrokola s převratnými bateriemi

Porsche elektrokola se svým znakem prodává už nyní.

Porsche elektrokola se svým znakem prodává už nyní. Zdroj: Porsche

Automobilka se ale podílí jen na vzhledu, elektrokola Porsche vyrábějí externí dodavatelé s využitím dílů třetích stran.
To chce Porsche změnit. V tajnosti vyvíjí vlastní elektrokola včetně pohonného systému.
Do roku 2024 chce Porsche na trh uvést sedm jednostopých modelů.
4
Fotogalerie

Automobilka Porsche patří mezi výrobci sportovních automobilů k těm, kteří se do elektromobility pustili opravdu s vervou. Německý výrobce právě chystá další krok tímto směrem. Kromě řady elektromobilů připravuje výrobu elektrokol, píše magazín Business Insider.

Elektrokola se znáčkem Porsche nejsou novinkou, automobilka nabízí hned několik modelů. Stejně tak si mohou fanoušci značky koupit boty, hodinky nebo zavazadla s logem zuffenausenské automobilky. I v případě elektrokol se Porsche podílí pouze na vzhledu, elektrokola vyrábí společnost Rotwild s využitím dílů od renomovaných firem, jako jsou Shimano nebo Magura.

To se však má změnit. Automobilka se vzpínajícím se vraníkem ve znaku se rozhodla vyvinout vlastní elektrický pohon a také jednostopé stroje přímo vyrábět. Porsche investovalo do tajného projektu, který má znamenat revoluci ve světě jízdních kol, uvádí Business Insider s odvoláním na své zdroje. Projekt zatím neposvětilo vedení automobilky, ale to je prý jen formalita.

Automobilka chystá sedm modelů, které mají přijít na trh během tří let. Ceny se mají pohybovat od čtyř tisíc eur do deseti tisíc eur, zhruba od sto tisíc do 250 tisíc korun. „Elektrokola mají slibný potenciál a pevné místo v naší strategii e-mobility. Porsche v rámci dalšího rozvoje této strategie jedná s různými partnery. Nyní nemůžeme zveřejnit další podrobnosti,“ uvedl mluvčí automobilky.

Jedním z partnerů má být nizozemský výrobce elektrokol Pon. S automobilkou už spolupracuje, v Nizozemsku působí jako distributor elektrokol Porsche.

Automobilka nedávno oznámila, že bude vyrábět vlastní vysoce výkonné baterie s využitím křemíku, které mají oproti dosavadním řešením vyšší energetickou hustotu, rychleji se nabíjejí a nepodléhají tolik změnám teplot. Dostupné mají být v roce 2024. Pokud by Porsche tyto vyspělé baterie ve svých elektrokolech skutečně nabízelo, získalo by nejen konkurenční výhodu, ale také by přímo zaútočilo na světového lídra ve výrobě baterii do elektrokol, rovněž německou společnost Bosch.