Amerika si volí nového prezidenta. Slováci oznámili výsledky plošného testování

Amerika si dnes vybírá nového prezidenta a Sněmovnu reprezentantů.

Amerika si dnes vybírá nového prezidenta a Sněmovnu reprezentantů. Zdroj: e15.cz

Donald Trump, nebo Joe Biden. Jeden z nich povede Spojené státy příští čtyři roky.
Slovensko otestovalo dvě třetiny svých obyvatel na COVID-19.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Den rozhodnutí

Hlasováním v maličkém státě New Hampshire na severovýchodě USA začaly v noci na dnešek americké prezidentské volby. Američané do zítřka rozhodnou, zda je příští čtyři roky povede dosavadní republikánský šéf Bílého domu Donald Trump, nebo jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden. Svůj lístek již s předstihem odevzdalo 96 milionů lidí, což je přibližně 70 procent celkového počtu hlasujících z roku 2016. Volby se odehrávají v době, kdy je 9,3 milionu obyvatel Spojených států nakaženo virem COVID-19.     

Slovensko otestovalo většinu obyvatel

Slovensko včera večer zveřejnilo první výsledky svého plošného testování obyvatel na koronavirus. Testů se zúčastnilo 3,63 milionu lidí, tedy přibližně dvě třetiny tamní populace. Odhalily 38 359 neboli 1,06 procenta nakažených. Podle slovenského premiéra Igora Matoviče může být plošné testování alternativou k celostátní karanténě. Vláda ho plánuje zopakovat příští víkend ve většině slovenských okresů.  

Z trhů a burz 

Akcie v růstu

Americké a také evropské akciové trhy v pondělí po ztrátách z minulého týdne vyrostly. Na zaoceánských burzách se dařilo například výrobci čisticích prostředků Clorox nebo výzkumné společnosti Nielsen Holdings. Naopak akcie technologických gigantů Apple či Amazon zlevnily. Index Dow Jones celkově vzrostl o 1,6 procenta. S&P 500 přidal 1,23 procenta a Nasdaq Composite zpevnil o 0,42 procenta. V Evropě nejvíce posílil francouzský CAC 40, a sice o 2,11 procenta. O 2,01 procenta se zlepšil německý DAX a se ziskem 1,39 procenta uzavřel obchodování britský FTSE 100.

G4S není na prodej

Britská bezpečnostní agentura G4S, která celosvětově zaměstnává přes půl milionu lidí, odmítla nabídku na sloučení s firmou Allied Universal Security Services. Nezveřejněná částka, kterou majitelům G4S nabídl jejich americký konkurent, prý byla příliš nízká. Tržní cena společnosti se odhaduje na 3,2 miliardy liber, tedy zhruba 96 miliard korun. G4S se už dříve v letošním roce neúspěšně pokusila odkoupit kanadská korporace GardaWorld.

Tweet dne

„Všichni jsme hluboce zasaženi údajným teroristickým útokem v centru Vídně. Naše myšlenky a soucit jsou s oběťmi, zraněnými a jejich rodinami.“

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen komentuje včerejší útok v hlavním městě našich jižních sousedů, během kterého zemřeli čtyři civilisté. Atentát zřejmě spáchal stoupenec teroristické organizace Islámský stát.  

Stane se dnes

  • Kromě amerického prezidenta bude v USA zvoleno také 35 senátorů a celá nová Sněmovna reprezentantů. Některé státy si budou rovněž vybírat nového guvernéra.
  • Koná se videokonference ministrů financí eurozóny. Budou probírat hospodářské dopady současné pandemie a digitální budoucnost eura.
  • V Řecku začínají platit zpřísněná pravidla proti šíření koronaviru. Na celém území nyní platí zákaz nočního vycházení. V nejlidnatějších regionech byly uzavřeny restaurace, bary a kina.
  • Italský výrobce luxusních automobilů Ferrari odpoledne oznámí výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí. 
  • Slovenská centrální banka zveřejní údaje o čtvrtletním vývoji cen domů a bytů v zemi.