Amerika zažila den hanby, její dluh přesáhl 15 bilionů dolarů

USA

USA

Prezident Barack Obama má problém: americký státní dluh překročil magickou hranici 15 bilionů dolarů. A bude hůř, shodují se analytici.

Zprávu o rekordu přineslo v noci ze středy na čtvrtek federální ministerstvo financí. O den dříve se státní zadlužení vyšplhalo na metu 15,033 bilionu. Za pouhý den se manko nafouklo o 55,8 miliardy dolarů. Celé břemeno představuje už nyní 99 procent hrubého domácího produktu Spojených států, s takovouto zátěží počítali ekonomové až v závěru tohoto roku.

Republikáni mají jasno – za dluhový průšvih může Obama. „Toto číslo vyznačilo den hanby v našich dějinách,“ nechal se slyšet rozpočtový expert Paul Rayn. A neúspěšný kandidát pro prezidentské volby Rick Perry, si vzápětí přisadil: „Zemi ruinuje Obamova socialistická politika.“

Senátor Mitch McConell poté prohlásil, že se zámořská velmoc stále více podobá předluženému Řecku.
Přímé dopady zatím dluhové maximum nemá. Negativní efekt se očekává až v následujícím týdnu. Do 23. listopadu by měla speciální superkomise oznámit, kde vidí možné úspory pro příštích deset let. Ušetřit se má 1,2 bilionu dolarů. Komise byla zřízena v srpnu, po dohodě o zákonném navýšení dluhového stropu.

V případě, že vybraní odborníci řešení do nadcházející středy nenajdou, přijde státní rozpočet o 1,2 bilionu dolarů automaticky. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že ještě letos se státní zadlužení USA vyrovná hospodářskému výkonu. V roce 2012 se má tento ukazatel posunout na 105 procent, o čtyři roky později už na 115 procent.