Bagdád si v boji s radikály z Islámského státu věří

Prorok Mohamed nabírá hollywoodských proporcí

Prorok Mohamed nabírá hollywoodských proporcí Zdroj: reuters

Irácké bezpečnostní složky věří, že hrozbu Islámského státu (IS) zvládnou. Jejich představitelé i analytici jsou přesvědčeni, že se situace na bojišti změnila ve prospěch vládních sil, píše al-Džazíra. Bagdádu přitom pomáhají nejen kurdské milice a šíitské kmeny, ale také Teherán.

„Írán hraje nepostradatelnou roli v boji proti IS, dodává potřebné zbraně, munici a zpravodajské informace jak Bagdádu, tak (kurdskému) Irbílu. Sjednocuje ozbrojené šíitské frakce, což upevnilo sílu iráckých vojsk na frontových liniích a pomohlo jim v posledních měsících k několika vítězstvím,“ řekl stanici irácký politolog Abdulwahíd Tuama.

Jeden z lídrů kmenových bojovníků proti sunnitským militantům podotýká, že IS musel nyní přejít z útoku do obrany. „Letecké krytí poskytované mezinárodní koalicí v čele s USA změnilo vzorec. IS ztrácí a jeho bojovníci už nemohou získávat území,“ konstatoval Jazín al-Džubori .

Další zdroje tvrdí, že radikálové přicházejí o podporu umírněných sunnitů, kteří byli nespokojeni s politikou předchozí vlády. Odliv rekrutů je podle nich částečně dílem slibů premiéra Hajdara Abádího, že sunnitům zajistí větší práva, a částečně důsledkem krutých metod povstalců.

Také v Sýrii se na některých místech daří IS vytlačovat z pozic. Kurdské milice nyní ovládají sedmdesát procent strategického Kobani. V jednu dobu přitom vzbouřenci kontrolovali půlku města. Celková situace v zemi však zůstává složitá. Izraelská média nedávno varovala, že na jihozápadě Islámský stát pokračuje v postupu ve směru k izraelským a jordánským hranicím.