Bavorskou CSU dál povede předseda Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: Michael Lucan, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Bavorská Křesťanskosociální strana (CSU) v závěrečný den svého sjezdu potvrdila ve funkci předsedy na další dva roky Horsta Seehofera. Bavorský premiér získal 87,2 procenta hlasů, což je ale dosud nejhorší výsledek, jakého dosáhl, uvedla agentura DPA. Před dvěma roky Seehofer získal přes 95 procent hlasů delegátů. V posledních měsících se stal Seehofer v Německu jedním z nejsilnějších kritiků azylové politiky spolkové vlády kancléřky Angely Merkelové.

CSU je sesterskou stranou Křesťanskodemokratické unie (CDU), jíž předsedá Merkelová, a do voleb nastupuje právě jen v Bavorsku. Seehofer je předsedou strany a zároveň bavorským premiérem od roku 2008. „Na stylu své politiky a na kurzu se nic nezmění,“ uvedl dnes po zvolení.

Jako první staronovému předsedovi ke znovuzvolení prostřednictvím SMS zprávy pogratulovala údajně kancléřka Merkelová. S ní se Seehofer dostal v poslední době do sporu kvůli azylové politice německé vlády. Spor se vyostřil v pátek, kdy Merkelová na sjezdu CSU vystoupila a odmítla požadavek strany, aby Berlín stanovil horní hranici počtu uprchlíků, které je ochoten přijmout v příštím roce. Snížení počtu uprchlíků chce Merkelová dosáhnout prostřednictvím mezinárodního řešení.

Seehofer kancléřce oponoval přímo na jevišti, což řada členů CDU tvrdě kritizovala. Europoslanec Elmar Brok jednání s kancléřkou na sjezdu CSU označil za „neslušné, nestoudné a nesnesitelné“. Bulvární deník Bild článek o sjezdu nadepsal titulkem „Seehofer ponížil Merkelovou“. Bavorský premiér se prý ke kancléřce choval jako ke školačce. Za další políček Merkelové označila řada médií Seehoferovo oznámení, že příští rok vyrazí do Moskvy, aby se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem.

„Přes všechny neshody, které máme: Máme prvotřídní spolkovou kancléřku, která odvádí výtečnou práci a na mezinárodním poli nás skvěle reprezentuje,“ uvedl po zvolení Seehofer. Bavorské ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že v Německu bylo letos zaregistrováno už více než 900 tisíc migrantů. Spolková vláda přitom ještě nedávno odhadovala, že do země letos vstoupí dohromady kolem 800 tisíc uprchlíků.