Berlusconi svolal mimořádně vládu, bude řešit úsporná opatření

Itálie

Itálie

Italský premiér Silvio Berlusconi svolal na dnešní večer mimořádné zasedání vlády, kde ministři projednají naléhavá finanční opatření. Oznámil to Berlusconiho úřad. Vláda chce získat 20 miliard eur (zhruba 483 miliard korun) pomocí dodatečných škrtů, aby se jí podařilo podle nově upraveného plánu připravit do roku 2013 vyrovnaný rozpočet. Chce tak uklidnit nervózní trhy, které se obávají o stav státních financí.

Zatím není jasné, jaké škrty ministři schválí. Kabinet zvažuje ořezat příjmy státních úředníků, prodloužit odchod do důchodu, zpřísnit postup proti těm, co se vyhýbají placení daní, a prosadit „solidární odvody“, prohlásil ve čtvrtečním projevu v parlamentu ministr hospodářství Giulio Tremonti. Vláda chce také zvýšit daně na burzovní zisky ze současných 12,5 procenta na 20 procent.

Tremonti v proslovu jasně připravil Italy na drsná úsporná opatření. Mimo jiné chce zvýšit produktivitu práce zrušením některých svátků. Italská média o chystaných opatřeních hovoří jako „balíčku krve a slz“. Tremonti sklidil za chystané úspory kritiku i ve vlastních řadách.

Berlusconiho středopravá vláda chtěla původně dosáhnout vyrovnaného státního rozpočtu do roku 2014, nyní ale přišlápla na úsporný pedál. Premiér chce deficit státního rozpočtu letos snížit na 3,8 procenta HDP a v příštím roce na 1,5 procenta.

Itálie je na finančních trzích pod těžkým tlakem. Za nervozitou investorů stojí především velký státní dluh, který odpovídá 120 procentům HDP, nízký hospodářský růst a rozpory v Berlusconiho středopravém kabinetu. Podle některých analytiků špatný stav státní kasy povede k tomu, že Itálie se propadne do dluhové spirály jako Řecko, Irsko a Portugalsko a bude nucena požádat o finanční pomoc.