Bez práce je již čtvrtina Španělů

Španělsko, nezaměstnanost

Španělsko, nezaměstnanost Zdroj: profimedia.cz

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku se ve třetím čtvrtletí vyšplhala na rekordních 25 procent z 24,6 procenta v předchozích třech měsících. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici nicméně čekali ještě výraznější nárůst na 25,1 procenta.

Španělský trh práce se potýká s negativními důsledky hospodářské recese. K růstu nezaměstnanosti podle agentury Reuters přispěly rovněž reformy trhu práce, které zaměstnavatelům usnadnily propouštění pracovníků.

Španělský hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí podle centrální banky snížil o 0,4 procenta. Ekonomika tak zaznamenala již pátý mezičtvrtletní pokles za sebou. V celém letošním roce počítá vláda s poklesem o 1,5 procenta.

Španělsko se nachází již v druhé hospodářské recesi za poslední tři roky. Na zemi se nyní soustředí velká pozornost finančních trhů, které čekají, zda tamní vláda předloží žádost o finanční pomoc. Žádost by vedla k nákupům španělských dluhopisů Evropskou centrální bankou (ECB) a zřejmě by zmírnila obavy investorů z dluhové krize v eurozóně.