Boje v Gaze pokračují, padlo nejméně 27 dalších Palestinců

Izraelská armáda

Izraelská armáda Zdroj: ctk

Izrael prováděl další letecké údery v Pásmu Gazy, odkud pokračovaly raketové útoky na Izrael. Jedna raketa dopadla nedaleko mezinárodního Ben Gurionova letiště u Tel Avivu a zranila dva lidi. Při dnešních bojích zahynulo podle izraelských sdělovacích prostředků 27 Palestinců včetně čtyřletého dítěte a těhotné ženy.

Mezi 29 izraelskými oběťmi je 27 vojáků, jednoho příslušníka armáda pohřešuje. Konflikt, který dneškem vstoupil do třetího týdne, má přes 600 obětí a více než 3600 raněných. O jeho zastavení se snaží vyjednáváním v Káhiře americký ministr zahraničí John Kerry.

Dnes se izraelská armáda zaměřila na 150 cílů na jihu a v centru Pásma Gazy a na tamní mešity, sportovní komplex a dům jednoho z vůdců radikálního palestinského hnutí Hamas. Palestinská policie tvrdí, že útoky nepřežilo 46 osob, mezi nimiž byla i rodina, která měla i německé občanství. Měla sedm členů a otec žil 20 let v Německu.

Nemají se kde schovat

Izrael připisuje civilní oběti taktice Hamasu, jehož členové se skrývají mezi civilisty. Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) ale upozornil, že Pásmo patří k nejhustěji obývaným územím na světě a že civilisté nemají, kde se schovat. Při izraelské ofenzívě bylo zničeno na 500 domů a 100 tisíc lidí se uchýlilo pod ochranu škol, které provozuje OSN. Pásmo obývá zhruba 1,2 milionu lidí a na jednom kilometru čtverečních žije na 4500 osob.

Palestinci v městě GazaPalestinci v městě Gaza | CTK/AP

Civilisté se v Pásmu Gazy nemají kde schovat (zdroj:čtk)

Hamas před dvěma dny oznámil, že zajal jednoho izraelského vojáka, což ale armáda ani izraelské úřady dosud nepotvrdily. Dnes izraelské sdělovací prostředky informovaly, že armáda pohřešuje Orona Šaula. Velení se domnívá, že zemřel v Pásmu Gazy při nedělním útoku na vojenské auto se sedmičlennou osádkou. Našlo se ale jenom šest těl.

Násilí v době jednání

Zprávy o dalším násilí přišly v době, kdy ministr Kerry začal v Egyptě jednat s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a dalšími zahraničními partnery o možnosti dosáhnout v izraelsko-palestinském konfliktu co nejrychleji příměří. Kerry chce obě strany přimět k souhlasu s vyhlášením humanitárního příměří, ale koordinátor vládních akcí na palestinských územích Joav Mordechaj OSN informoval, že Izrael na tento návrh nepřistoupí.

Příměří vyloučila také izraelská ministryně spravedlnosti Cipi Livniová. „Tato operace je nevyhnutelná a Hamas stanovuje takové podmínky, které příměří vylučují. Jsou nepřijatelné nejen pro Egypťany, ale i pro Američany a palestinskou samosprávu. Jsem si jistá, že s nimi nebude souhlasit ani Izrael,“ řekla ministryně.

Boje o tunely

Hamas tvrdí, že chce vybojovat zrušení blokády Pásma Gazy, a to nejen ze strany Izraele, ale také ze strany Egypta, který zavírá jižní hraniční přechod Rafáh. Izraelci chtějí oslabit bojovou sílu Hamasu, zastavit jeho raketové útoky a zničit tunely. Hamas od začátku bojů vystřelil na Izrael na 2000 raket, z nichž 1600 dopadlo a zbytek zneškodnila izraelská protiraketová obrana.

Při prvním jednání se šéfem OSN v pondělí večer Kerry oznámil, že Spojené státy do Pásma Gazy posílají humanitární pomoc v hodnotě zhruba 47 milionů dolarů, tedy asi 955 milionů korun.