Bolt přišel kvůli dopingu o zlato ze štafety

Usain Bolt

Usain Bolt Zdroj: CTK

Usain Bolt
Mr. Puma. Jamajský sprinter Usain Bolt by ani nemusel běhat. Ročně si přijde na deset milionů dolarů jen díky tomu, že je tváří značky Puma. Upsal se jí i na dobu po skončení atletické kariéry
Znovu spolu.Poprvé odloňskéhosvětovéhošampionátu seutkají v přímémsouboji (zprava)Bolt, Gaya Powell
Usain Bolt
Hlavní hvězda.Trojnásobnýolympijskývítěz a světovýrekordmanUsain Boltbude hlavnímtahákematletickéhomítinku Zlatátretra v Ostravě
6
Fotogalerie

Jamajská štafeta v běhu na 4x100 metrů musí kvůli dopingu Nesty Cartera vrátit zlato z olympijských her 2008 v Pekingu. Carterův slavný krajan Usain Bolt tak přišel o jeden ze svých devíti olympijských triumfů.

Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingských her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin. Dalšími členy vítězného jamajského týmu, který ve finále časem 37,10 sekundy překonal světový rekord, byli Michael Frater a Asafa Powell.

"Je to kruté, protože člověk roky tvrdě dře, aby nastřádal zlaté medaile a stal se šampionem. Ale v životě se stávají různé věci, a pokud se to všechno potvrdí a budu muset vrátit zlatou medaili, nebude to pro mě problém," řekl Bolt, když se loni o Carterově dopingovém podezření dozvěděl.

Po změně výsledků, k němuž MOV vyzval mezinárodní atletickou federaci IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie.



MOV dnes z pekingské olympiády diskvalifikoval i ruskou dálkařku a trojskokanku Taťjanu Lebeděvovou, která tehdy v obou disciplínách vybojovala stříbrnou medaili. V jejím odevzdaném vzorku byl zjištěn zakázaný turinabol.

V trojskoku se přitom pořadí na medailových pozicích z podobných důvodů už jednou změnilo. Po loňské diskvalifikaci původní držitelky bronzu Řekyně Chrysopiyí Devetzíové se na třetí místo posunula Olga Rypakovová z Kazachstánu. Prověření vzorku Devetzíové z mistrovství světa v Ósace totiž odhalilo užití steroidů a IAAF Řekyni zpětně vyřadila od srpna 2007 na dva roky ze všech soutěží.