Bombové útoky v Sýrii má prý na svědomí irácká Al-Káida

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Páteční exploze v syrském městě Halabu stejně jako dva nedávné atentáty v metropoli Damašku jsou pravděpodobně dílem irácké odnože teroristické sítě Al-Káida. S odvoláním na bezpečnostní experty USA to dnes oznámila řada amerických regionálních listů, které jsou součástí vydavatelství McClatchy Newspapers. Při výbuchu v Halabu zahynulo 28 lidí a 235 dalších osob bylo zraněno.

Syrský režim z útoku v Halabu obvinil opozici a „teroristy“ financované a inspirované ze zahraničí. Opoziční síly naopak považují exploze za provokaci vládních vojsk, která prý chtějí zdiskreditovat odpůrce režimu a získat důvod k dalším krvavým represím.

Americké deníky se odvolávají na nejmenované americké bezpečnostní odborníky, kteří mají přístup ke zprávám výzvědných služeb USA. Tito lidé soudí, že přítomnost Al-Káidy v Sýrii zvyšuje nebezpečí, že extrémně orientované militantní skupiny si syrské lidové povstání přivlastní. Akce Al-Káidy zároveň komplikují úsilí Západu odstranit od moci syrského prezidenta Bašára Asada.

Všechny tři atentáty v Sýrii údajně osobně naplánoval Egypťan Ajmán Zavahrí, který po smrti Usámy bin Ládina převzal velení Al-Káidy.

Irácká větev této teroristické organizace se prý zaměřila na Sýrii v okamžiku, kdy Asad zahájil tažení proti bouřící se opozici a začal potlačovat s použitím násilí pouliční demonstrace v syrských městech. Jde údajně o vůbec první případ, kdy irácká buňka Al-Káidy začala operovat mimo území Iráku.

Při prosincovém pumovém útoku v Damašku, kde vybuchla trhavina ukrytá v automobilu před sídlem syrské rozvědky, zahynulo přes 40 lidí. Lednový útok v témže městě si vyžádal 26 mrtvých a desítky zraněných.

Úřadující irácký ministr vnitra Adan Assadí dnes v Bagdádu řekl agentuře AFP, že bojovníci islámské svaté války pašují z Iráku do Sýrie zbraně určené syrské opozici. „Máme informace od našich zpravodajských služeb, že několik bojovníků iráckého džihádu bylo v Sýrii. Kromě toho jsou pašovány zbraně do této země,“ řekl Assadí, který spravuje oficiálně neobsazený úřad iráckého ministra vnitra.

Zbraně jsou podle Assadího přepravovány nejprve do severoirácké provincie Ninive, a z jejího správního střediska Mosulu pak směřují na severovýchod Sýrie s pomocí rodin žijících na obou stranách hranic. Některé zásilky jsou podle něj vypravovány z irácké provincie Anbár do syrského pohraničního města Abú Kamál.