Bombový útok v irácké provincii Babylón si vyžádal desítky mrtvých

ilustrační foto z Iráku

ilustrační foto z Iráku Zdroj: Lenka Klicperova, Jarmila Stukova

Sebevražedný atentát v irácké Hille si vyžádal nejméně 60 mrtvých, dalších více než 70 osob utrpělo zranění. S odvoláním na lékařské a bezpečnostní zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Podle ní se k útoku přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Většina obětí jsou civilisté.

Sebevražedný útočník se odpálil krátce po poledni místního času v autě u kontrolního stanoviště při vjezdu do města Hilla. To leží asi 117 kilometrů jižně od Bagdádu. Jde o druhý největší útok v zemi od začátku roku, 28. února islamisté při dvojitém sebevražedném útoku na tržiště v bagdádské šíitské čtvrti Sadr City zabili 78 lidí.

Město Hilla, které je střediskem převážně šíitské provincie Babylón, zažilo větší sebevražedný atentát v březnu 2014, kdy u kontrolního stanoviště u vjezdu bylo zabito 50 lidí a přes 150 dalších bylo zraněno.

Největší útok v provincii

„Je to zatím největší bombový útok v této provincii,“ prohlásil šéf bezpečnostního výboru provincie Babylón. Dodal, že kromě kontrolního stanoviště bylo zničeno i několik domů a desítky aut.

Místní nemocnice potvrdila počet obětí a doplnila, že 23 z nich bylo policisty či jinými příslušníky bezpečnostních sil, kteří na kontrolním stanovišti u severního vjezdu do města hlídkovali.

Americký vyslanec pro boj s IS Brett McGurk, jehož úkolem je koordinace akcí vojenské koalice vedené USA na Blízkém východě, v sobotu na tiskové konferenci prohlásil, že islamisté poslední dobou prohrávají svou bitvu proti jednotkám, které v Iráku i Sýrii tvoří spojenci z mnoha zemí. Nyní je podle něj potřeba zejména stabilizovat města, která byla dobyta zpět z rukou radikálů.

Reportáž z Iráku a Sýrie: Uprostřed podminovaného města