Bouře Erika se prohnala Karibikem. Vrhla nás 20 let zpátky, řekl premiér Dominiky

Tropická bouře Erika se prohnala Karibikem

Tropická bouře Erika se prohnala Karibikem Zdroj: ctk/ap

Tropická bouře Erika se prohnala Karibikem
Tropická bouře Erika se prohnala Karibikem
2
Fotogalerie
Tropická bouře Erika se při svém tažení karibskou oblastí v noci na dnešek přehnala nad Haiti, kde nejméně tři lidi zranila a poté během dneška ochabla. Na Haiti dorazila Erika z ostrova Dominika, kde si vyžádala podle oficiálních údajů 20 mrtvých. Dalších 31 lidí je pohřešováno.

Bouře napáchala na Dominice velké materiální škody a uvrhla tuto někdejší britskou kolonii hospodářsky o 20 let zpátky, řekl tamní premiér. Bouře pak zeslábla a zamířila ke Kubě a k pobřeží amerického státu Florida.

Bouře po přechodu přes Haiti postupně ztratila na síle. „Erika se rozplynula jako tropická cyklóna,“ oznámilo centrum pro sledování hurikánů v Miami. Předtím centrum uvedlo, že rychlost větru trvale doprovázejícího bouři klesla na 64 kilometrů za hodinu, což je mezní hodnota pro tropickou bouři.

Prudké lijáky provázející Eriku postihly na Haiti především metropoli Port-au-Prince. Nejméně tři lidé tam utrpěli zranění při zřícení jednoho domu. Kromě toho s deštěm, který bouře přinesla, pravděpodobně souvisí i dopravní nehoda západně od Port-au-Prince se čtyřmi oběťmi na životech: nákladní vůz narazil do autobusu a explodoval.

Záplavy byly zaznamenány ve dvou dalších lokalitách, nejsou ale hlášeny větší škody. Úřady preventivně evakuovali 254 vězňů z věznice v Gonaives, která stojí v rizikové záplavové zóně.

Haitská vláda oznámila, že v deseti departementech země otevřela bezmála 2000 nouzových útočišť vybavených základními sanitárními potřebami a zásobami potravin. Tato centra jsou schopna přijmout přes 47 tisíc osob.

Bouře míří na Kubu

Po průchodu nad ostrovem Hispaniola, o který se Haiti dělí s Dominikánskou republikou, zamířila bouře ke Kubě, která vyhlásila stav pohotovosti v některých jihovýchodních regionech. Meteorologové nicméně očekávali, že Erika zeslábne a přechodem přes Hispaniolu „se rozpustí“.

Hornatá Hispaniola díky svým vrcholům ve výšce 3000 metrů nám v minulosti už mnohokrát pomohla a za ta léta patrně zachránila tisíce životů na jižní Floridě, citovala agentura Reuters meteorologa Jeffa Masterse.

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil v pátek ve státě stav pohotovosti. Obavy vyjádřil zejména nad možností záplav v oblasti Tampy, kde se v uplynulých týdnech půda nasytila vydatnými dešti a nemusela by další vodu již přijmout.