Bouře Isaac: Na Haiti sedm mrtvých, Američané vykupují obchody

Američané dělají před bouří zásoby

Američané dělají před bouří zásoby Zdroj: profimedia.cz

Na Haiti bouře vyvolala povodně...
...a vyžádala si šest obětí na životech
Na Haiti Isaac také poškodil infrastrukturu, které ještě nebyla zcela opravena po zemětřesení před dvěma lety
Na Kube Isaac nezpůsobil větší škody
Kubánci před bouří evakuují zásoby potravin
12
Fotogalerie
Poté, co zasáhla Haiti a Kubu, míří tropická bouře Isaac do USA. Na Floridu dorazí během příštích dní. Na Haiti si živel vyžádal sedm obětí, na Kubě nezpůsobil větší škody. Američané v obavách z bouře vykupují obchody. Republíkaní odložili svůj sjezd v Tampě a některé těžařské firmy evakuovaly své ropné plošiny v Mexickém zálivu. Bouři musela ustoupit i NASA.

Na Haiti, které se stále ještě nevzpamatovalo z devastujícího zemětřesení v roce 2010, je po přívalových deštích a nárazovém větru hlášeno sedm mrtvých. Kuba se na bouři tradičně dobře připravila, bylo evakuováno několik stovek tisíc lidí. Podle místních úřadů vlny na Kubě dosáhly čtyř metrů, povodně poškodily domy na pobřeží a vítr přerušil na některých místech dodávky elektřiny a telefonní spojení. Havana zatím nehlásí oběti na životech ani zranění.

Meteorologové očekávají, že Isaac ještě nabere na síle.V polovině týdne by se mohl dostat na pobřeží USA někde mezi severozápadní částí Floridy a New Orleans a mohl by mít sílu druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici, tedy rychlost kolem 160 kilometrů v hodině.

Ropné společnosti v Mexickém zálivu přerušily kvůli očekávanému příchodu bouře práce. Isaac by mohl způsobit krátkodobý výpadek 43 procent těžební kapacity ropy v USA, těžba zemního plynu možná klesne o více než třetinu.

Republikánská strana oznámila, že svůj celostátní sjezd v Tampě sice zahájí podle plánu v pondělí, poté jej ale přeruší a delegáti začnou jednat až druhý den. Sjezd má potvrdit nominaci Mitta Romneyho jako kandidáta na prezidenta, vybere také uchazeče o křeslo viceprezidenta.

Vesmírná agentura NASA kvůli blížicí se bouři odložila start rakety Atlas V-401, která má do vesmíru vynést dvě výzkumné družice. Raketa nejspíš odletí až 30. srpna.

Běžní obyvatelé Floridy kvůli živlu vykupují zásoby balené vody a potravinových konzerv. Velký zájem je i o elektrické generátory. Úřady již zahálily evakuaci některých níže položených míst.