Brazilská prezidentka kryje záda sobě i svému předchůdci. Jmenovala ho premiérem

Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: ctk

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová jmenovala exprezidenta Luize Inácia Lulu da Silva šéfem své vlády. Tento krok má neoblíbené političce pomoci předejít odvolání z funkce, které jí hrozí kvůli chystané ústavní žalobě. Lula da Silva by se zase mohl díky právní ochraně ministerského postu vyhnout zadržení v souvislosti s rozrůstajícím se korupčním skandálem.

Někdejší charismatický lídr země se stal díky nové funkci druhou nejmocnější politickou figurou v zemi. Podle médií Rousseffovou motivovaly Lulovy schopnosti zákulisního vyjednávače, které by mohly oslabené prezidentce přinést potřebnou podporu od některých parlamentních stran.

Opozice a část koalice v Kongresu se v současnosti snaží iniciovat proces, který by mohl vést až k jejímu odvolání kvůli porušení zákona o fiskální odpovědnosti, jehož se podle svých kritiků dopustila při snaze zacelit díry v předloňském státním rozpočtu. Ústavní žalobu se chystají podpořit i poslanci koaličního partnera Rousseffové Strany pracujících, čímž by pro ni mohl být dostatek hlasů.

Rousseffová nyní čelí statisícovým demonstracím požadujícím její odchod i kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras. Opozice tvrdí, že část z úplatků sloužila k financování předvolební kampaně Rousseffové.

Únik před soudy

V ohrožení je však i sám Lula, který byl kromě vyšetřování podezření z korupce tento měsíc obviněn i z praní špinavých peněz. Pro exprezidenta znamená jmenování do funkce šéfa vlády právní ochranu, neboť jeho vyšetřování v souvislosti s aférou Petrobras spadá nyní pouze do kompetence nejvyššího soudu. Soudce nižší instance, který Lulu kvůli korupčnímu skandálu do současnosti vyšetřoval, tuto možnost jeho vstupem do vlády ztratil.

Lula si podle médií dnešním krokem připravuje pozici na prezidentské volby v roce 2018, v nichž by opět mohl kandidovat. Podle některých komentátorů se ve vládě stane důležitější postavou než sama Rousseffová, která bude výrazně pod jeho vlivem.