Brexit by způsobil rozpad Velké Británie, varuje exministr zahraničí

Bývalý konzervativní ministr zahraničí a dlouhodobý kritik EU William Hague

Bývalý konzervativní ministr zahraničí a dlouhodobý kritik EU William Hague Zdroj: Britske ministerstvo zahranici

Odchod Británie z Evropské unie by mohl znamenat rozpad Spojeného království, napsal v článku pro list The Daily Telegraph bývalý konzervativní ministr zahraničí a dlouhodobý kritik EU William Hague. V případě vítězství odpůrců setrvání v unii v plánovaném referendu by podle něj Skotsko společný stát opustilo. Hague se prý proto v lidovém hlasování s největší pravděpodobností chystá podpořit členství Británie v evropské osmadvacítce.

Někdejší předseda Konzervativní strany, který v letech 2010 až 2014 v kabinetu Davida Camerona zastával post ministra zahraničí, je v krátké době už druhým významným členem vládní strany, který se vyslovil pro setrvání Londýna v unii. Nedávno před takzvaným Brexitem varoval i bývalý premiér John Major. Hague je přitom dlouhodobě kritikem Bruselu, rázně bojoval například proti vstupu Británie do eurozóny.

Britský konzervativní premiér David Cameron slíbil referendum o členství Británie v EU uspořádat do konce roku 2017. On sám je pro setrvání země v unii, podmiňuje to však některými změnami ve fungování společenství. A to včetně omezení volného pohybu osob, s čímž řada zemí v čele s Německem a Francií nesouhlasí.

Nevyhnutelné referendum

Podle Haguea by odchod Británie z EU vedl k posílení Skotské národní strany (SNP). Její předsedkyně a skotská premiérka Nicola Sturgeonová nedávno uvedla, že pokud by Británie opustila EU a ve Skotsku se přitom většina voličů přiklonila pro setrvání v unii, nové hlasování o nezávislosti Skotska by bylo „nevyhnutelné“.

V loňském referendu vyhráli stoupenci setrvání Skotska v unii s Británii poměrem 55 ku 45 procentům. Od té doby však popularita SNP stoupla a o možnosti dalšího referenda se mluví stále častěji.

EU stabilizuje východ Evropy

Brexit by podle Haguea v době krize neoslabil jen Británii, ale i EU, což prý exministr nechce. Navzdory mnoha selháním totiž unie podle něj zaručuje stabilitu křehkých středoevropských demokracií. Ani vzhledem k situaci na Blízkém východě a na světových trzích není v britském zájmu podílet se na rozpadu osmadvacítky.

Průzkum britské společnosti ORB koncem listopadu ukázal, že 52 procent Britů je pro odchod z EU, zatímco podle 48 procent dotázaných by měla Británie v osmadvacítce zůstat. V předchozích letošních anketách vedli vždy přívrženci setrvání Británie v unii. Protievropský tábor podle komentářů posílily stále větší obavy Britů z migrační krize, ale i listopadové teroristické útoky v Paříži.