Britská letiště se chystají na stávku, na příletech prý hrozí kolaps

Velká Británie se připravuje na stávku zaměstnanců veřejného sektoru, která proběhne 30. listopadu. Do protestu se zapojí i celníci na londýnském letišti Heathrow. Jeho vedení po aerolinkách chce, aby zrušily polovinu letů a zabránily tak kolapsu.

Provozní ředitel letiště Normand Boivin zaslal dopravcům dopis, ve kterém je varuje před zpožděním při průchodu cestujících celní kontrolou, které může dosáhnout až dvanácti hodin. „Zpoždění u imigračních úřadů bude nejspíše tak velké, že bychom nemohli všechny cestující vpustit do budovy terminálu a t by tak museli zůstat v letadlech. Kvůli tomu by letiště rychle zkolabovalo. Letadla by nebylo kam zaparkovat, došlo by k hromadnému rušení letů a odklonění příletů mimo Spojené království,“ napsal Boivin.

O zrušení letů aerolinky požádal také Gatwick, druhé největší letiště v Londýně i celé Británii. Dopravcům se do omezení příletů nechce. Virgin Atlantic, jeden z největších dopravců na Heathrow, uvedl, že Británie „si nemůže omezení pro obchodní cestující dovolit“.

Největší společnosti na návrh podle Boivina přesto přistoupily. „Pokud se budou aerolinky držet našeho protokolu, sníží riziko odklonění mimo Velkou Británii a rušení odletů,“ řekl včera provozní šéf Heathrow podle listu The Guardian.

British Airwais, největší domácí přepravce, ale stále plánují vypravit všechny obvyklé linky. Přesto cestujícím, kteří mají letenku na poslední listopadový den, nabídly možnost bezplatně datum svého letu změnit. Nízkonákladový dopravce EasyJet pasažérům změnu data letu zdarma nenabídnou. „Chceme vypravit všechny naplánované lety,“ řekla mluvčí aerolinek, které z letiště Gatwick denně vypraví 78 letů. Kvůli nízkým penzím by do ulic mělo vyjít 2,6 milionu státních zaměstnanců.