Britské ekonomice hrozí nebezpečí, ministr Osborně chce daňovou revoluci

Posel horší zprávy. Britská ekonomika si letos povede
hůř, než vláda očekávala. Zvýší se i poměr veřejného 
dluhu k HDP, takže se vládě nepodaří splnit závazek,
že nejméně do roku 2020 bude tento ukazatel klesat. S tím a s pověstným kufříkem předstoupil ministr
financí George Osborne před britské zákonodárce

Posel horší zprávy. Britská ekonomika si letos povede hůř, než vláda očekávala. Zvýší se i poměr veřejného dluhu k HDP, takže se vládě nepodaří splnit závazek, že nejméně do roku 2020 bude tento ukazatel klesat. S tím a s pověstným kufříkem předstoupil ministr financí George Osborne před britské zákonodárce Zdroj: Reuters

Vláda Davida Camerona se nižšími daněmi snaží vyrovnat se zpomalující ekonomikou. Změny představil ministr financí George Osborne v rámci prezentace státního rozpočtu na nový finanční rok, který ve Velké Británii začíná 6. dubna. Jeho úřad se domnívá, že ostrovní ekonomika zpomaluje a letošní rok bude o poznání méně produktivní, než se dříve myslelo. Ministerstvo proto srazilo letošní očekávaný růst britské ekonomiky na dvě procenta z původních 2,4.

Navzdory zhoršujícímu se výhledu britské i globální ekonomiky však Osborne prohlásil, že je na dobré cestě splnit svůj úkol – vybalancovat rozpočet a skoncovat s neustálým navyšováním státního dluhu. „Britská ekonomika je dost silná na to, aby se s koktejlem rizik, kterým čelí, vypořádala se ctí,“ uklidňoval nakonec Osborne poslance. „Pokud budeme jednat nyní, nebudeme muset platit později.“

Ministr uvedl, že do roku 2020, tedy konce současného volebního období, sníží firemní daň ze současných dvaceti na 17 procent. Tím se britská korporátní daň stane nejnižší ve dvacítce největších světových ekonomik. Díky novým úlevám pro malé podniky nebude podle Osborna nově platit žádnou firemní daň 630 tisíc firem. Daň z kapitálového zisku se sníží z 28 na 20 procent.

Z15 na 20 tisíc liber bude také zvýšen nezdanitelný zisk na speciálních spořicích a investičních účtech ISA. Naopak nově bude daň uvalena na nápoje s vysokým obsahem cukru. Osborne si od tohoto opatření slibuje půl miliardy liber ročně.

Hlavní body britského rozpočtu
• snížení korporátní daně na 17 procent do roku 2020
• daň z kapitálového příjmu (např. dividendy) klesne z 28 na 20 procent
• nezdanitelný roční osobní příjem vzroste na 11,5 tisíce liber
• výdajové škrty musí do roku 2020 uspořit 3,5 miliardy liber
• daň ze slazených nápojů vynese půl miliardy liber ročně

Na výdajové stránce rozpočtu bude Osborne nadále přitvrzovat ve škrtech. Do roku 2020 chce takto ušetřit další 3,5 miliardy liber.
Včerejší rozpočet byl posledním před červnovým referendem o vystoupení Velké Británie z EU. Osborne patří ke spojencům premiéra Davida Camerona, který vede kampaň za setrvání.

Osborne včera využil příležitosti, když prohlásil: „Británie bude silnější, bezpečnější a bohatší uvnitř reformované EU.“

Vývoj HDP Velké Británie

Gb GDP Growth Rate