Britský ministr financí Hammond podá demisi, než ho odvolá Johnson

Britský ministr financí Philip Hammond

Britský ministr financí Philip Hammond Zdroj: ČTK

Britský ministr financí Philip Hammond
Boris Johnson
3
Fotogalerie

Ministr financí Velké Británie Philip Hammond ve středu podá demisi. V televizi BBC prohlásil, že tak učiní před tím, než ho odvolá pravděpodobný příští premiér Boris Johnson. Hammond nesouhlasí s odchodem země z Evropské unie bez dohody, což Johnson nevylučuje.

„Jsem si jist, že nebudu odvolán, protože hodlám odstoupit před tím, než se tak stane,“ řekl Hammond. „Jestliže se Boris Johnson stane ministerským předsedou, rozumím, že podmínky pro působení v jeho vládě budou zahrnovat akceptování brexitu bez dohody (s Evropskou unií) 31. října. To není nic, k čemu bych se kdy mohl přihlásit.“

Situace se podle něj může „trochu zkomplikovat“ v případě, že pozici předsedy Konzervativní strany a tím i premiérské křeslo získá Johnsonův rival Jeremy Hunt. Avšak „veškeré průzkumy“ ukazují na to, že Johnson zvítězí, řekl Hammond.

Jméno nástupce premiérky Theresy Mayové bude znát Británie v úterý. Podle britského tisku připravují rezignaci i dva další členové britského kabinetu, ministr spravedlnosti David Gauke a ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart.