Britští zednáři lákají nové členy na vánoční akci

Londýnská zednářská lóže na obrazu Josepha Constantine Stadlera

Londýnská zednářská lóže na obrazu Josepha Constantine Stadlera Zdroj: profimedia.cz

Britové, kteří shánějí originální dárky k Vánocům, mají možnost svým blízkým za osmdesát liber (zhruba 2500 korun) zakoupit speciální balík od svobodných zednářů, který jim otevře dveře do mýty opředeného a uzavřeného společenství.

Netradičná nabídka je součástí širší kampaně, prostřednictvím které chtějí zednáři zvýšit povědomí o svém působení u širší veřejnosti. Zahrnuje prohlídku místní lóže, „testovací schůzi“ a roční členství. Přijetí ovšem musí její příslušníci nejprve schválit po pohovoru s kandidátem.

Britská federace spoluzednářství nabídku inzeruje jako „dar, který vám skutečně změní život“. Na rozdíl od jiného zednářského společenství působícího v království přijímá i ženy.

„Doufáme, že přilákáme lidi, kteří předtím nikdy neuvažovali o tom, že se stanou zednáři. Zdá se nám, že Vánoce jsou skvělým okamžikem pro Zednářský dárkový balík a doufáme, že jím bude chtít mnoho lidí překvapit své milované,“ řekla deníku Daily Telegraph mluvčí federace, která je v Británii činná od roku 1902 a má v současnosti šestnáct lóží.

Podotkla, že členství ve společenství skýtá mnoho obrovských výhod, například nabízí spirituální rámec pro život. „Je samozřejmé, že jestliže obdarovaní později změní svoje rozhodnutí a nebudou se k nám chtít připojit, peníze jim plně vrátíme. Stejně tak, pokud jejich místní lóže bude cítit, že se pro zednářské společenství nehodí,“ uklidňuje mluvčí případné odmítnuté zájemce.

Janeček: Do pozitivní vlny jsem již poslal rovných třicet milionů

Zednáři vystupují z anonymity