Cameron se zodpovídal poslancům, Clegg chyběl

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK/AP

Tvrzení proti tvrzení, rozvášnění řečníci, ryk jako v aréně, prázdné sedadlo vedle premiéra. Taková byla atmosféra při včerejším grilování britského ministerského předsedy Davida Camerona. Tváří v tvář poslancům Dolní sněmovny, v přímém přenosu televize BBC a v nepřítomnosti šéfa koaličních liberálních demokratů Nicka Clegga. Cameron se jako jediný státník odmítl připojit k unijnímu paktu na zpřísnění rozpočtové disciplíny, protože nepochodil se žádostí o výjimku pro ostrovní finanční priority.

Zákonodárci se domáhali vysvětlení, chybějící Clegg označil už dříve tento počin za taktiku, která udělala ze Spojeného království trpasličí stát, a opozice využila Cameronova předvolání a přednesení jeho obhajoby k jeho tvrdé kritice a vlastnímu zviditelnění. „Změnu smlouvy jsem vetoval, protože nebyla v našem zájmu. Mé požadavky byly umírněné, odůvodněné a relevantní,“ pronesl Cameron k přítomným. „Použil jsem veto, protože jsem nevymohl pojistku proti finanční regulaci,“ zdůraznil.

„Premiér zablokoval dohodu, protože by ji neprotlačil přes parlament. Spáchal největší chybu této generace,“ křičel Ed Miliband, první muž labouristické strany. „Udělal jste z Británie zemi bez hlasu,“ dodal. Vicepremiér Nick Clegg si nicméně myslí, že by kabinet mohl vydržet. Pozorovatelé připomínají, že Clegg Cameronův postup původně schvaloval, obrat nastal až po summitu po protestech spolustraníků, z nichž se někteří vyslovili pro odchod z vlády. „Británie se stane Norskem bez ropy a země bez vlivu na dění v EU,“ napsal deník Financial Times.