Češi musí mít v čokoládě stejně kakaa jako my, kritizoval Juncker dvojí kvalitu potravin v EU

Premiér Bohuslav Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po summitu EU

Premiér Bohuslav Sobotka a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po summitu EU Zdroj: ctk/ap

Čokoláda (Ilustrační foto).
Čokoláda (Ilustrační foto).
Jean-claude Juncker
Jean-claude Juncker a Bohuslav Sobotka.
5
Fotogalerie

Praxe dvojí kvality potravin není v Evropské unii přípustná, prohlásil ve středu v europarlamentu předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Češi musí mít podle něj v čokoládě stejně kakaa, Slováci stejné množství ryb v rybích prstech a Maďaři stejně masa v masných výrobcích jako kdokoliv jiný v EU.

Juncker problém, na který Češi a Slováci v EU opakovaně upozorňují, zmínil ve svém letošním projevu o stavu unie, předneseném v polovině funkčního období jeho komise.

"Nemohu přijmout, že lidé ve střední a východní Evropě kupují výrobky nižší kvality ve stejných obalech a se stejným označením jako ty prodávané v jiných zemích," prohlásil šéf komise. Podobné věci podle něj už nyní unijní právo zakazuje, a je proto třeba zajistit, aby národní úřady mohly tyto praktiky skutečně vymýtit.

"Jsem rád, že Juncker ve své zprávě o stavu unie podpořil soudržnost východních a západních členských států a také konvergenci uvnitř EU," napsal Sobotka na Twitteru. Juncker v projevu ve Štrasburku řekl, že Evropa musí dýchat na obě plíce, na tu východní i západní. Všichni občané EU mají podle něj mít rovné možnosti.

"Výsledek úsilí Česka a Slovenska a dobrý signál: Juncker v projevu o stavu unie jasně odmítl dvojí kvalitu potravin a diskriminaci spotřebitelů," reagoval na slova předsedy komise Sobotka.

Česko a Slovensko na problém dvojí kvality potravin upozorňují dlouhodobě. Sobotka také v letošním roce při jednání s představiteli západních zemí EU zdůrazňoval, že je třeba, aby se sbližovala životní úroveň občanů různých zemí unie.

Evropská unie musí dýchat na obě své plíce, na tu západní i východní, jinak bude mít potíže s dechem, prohlásil Juncker. V Evropské unii podle něj nesmí existovat občané druhé kategorie. "Je nepřijatelné, aby v roce 2017 dál umíraly děti na nemoci, které byly v Evropě dávno vymýceny," prohlásil šéf komise. Děti v Itálii a Rumunsku musí mít podle něj stejný dostup k očkování proti spalničkám.

Podle Junckera je také nepřípustné, aby v Evropě existovali zaměstnanci druhé kategorie. "Pracovníci by za stejnou práci na stejném místě měli dostávat stejný plat," prohlásil. Diskuse o tomto tématu, v podobě debat o změnách směrnice o vysílání pracovníků, je další oblastí, kde se štěpí pohled zemí východu a západu EU a Juncker dal nyní najevo, že reforma bude pokračovat.