Česko má poprvé zastoupení na Gibraltaru, otevřelo tam honorární konzulát

Gibraltar

Gibraltar Zdroj: CC BY-SA 4.0: Port of Gibraltar

honorární konzul na Gibralataru Stanislav Čech,
Slavnostní otevření českého honorárního konzulátu na Gibraltaru: zleva honorární konzul Stanislav Čech,  gibraltarská ministryně pro cestovní ruch Samantha Sacramento, český velvyslanec v Británii Libor Sečka
Gibraltar
Gibraltar
Gibraltar
11
Fotogalerie
Česká republika otevřela honorární konzulát na Gibraltaru, poprvé v historii tak má v této britské enklávě na jihu Pyrenejského poloostrova diplomatické zastoupení. Úřad vede manažer švýcarské sportovně-analytické firmy Sportradar Stanislav Čech, který na Gibraltaru žije. Jeho úkolem je pomáhat turistům a podporovat ekonomické zájmy Česka.

Konzulát oficiálně zahájil provoz minulý týden a veřejnosti se otevřel dnes. Pro české turisty, jichž ročně na Gibraltar přijede kolem 12 tisíc, mimo jiné vyřizuje náhradní cestovní doklady. Nabízí ale i konzulární služby Čechům, kteří na Gibraltaru a v okolí žijí. „V neposlední řadě je důvodem pro jeho zřízení i podpora obchodně-ekonomických zájmů Česka na Gibraltaru,“ vysvětlila pro E15.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Nový honorární konzulát spadá pod české velvyslanectví v Londýně. To podle ministerské mluvčí začalo o jeho založení kvůli rostoucímu počtu českých turistů uvažovat již před více než dvěma lety. K otevření pak přistoupilo poté, co našlo vhodného kandidáta na vedoucího úřadu. Tím je právě jedenačtyřicetiletý Stanislav Čech, který se na Gibraltar díky pracovní nabídce přestěhoval v roce 2006 a má české i britské občanství.

„V současnosti pan Čech pracuje jako manažer gibraltarské pobočky švýcarské společnosti Sportradar, která je světovým lídrem v dodávkách sportovních dat pro sázkové kanceláře po celém světě,“ doplnila Michaela Lagronová.

Podle ní Stanislav Čech, stejně jako jiní šéfové českých honorárních konzulátů, vykonává svou činnost ve volném čase a bez nároku na honorář. Navíc coby znalec místního prostředí prý pomáhal českým občanům už v minulosti, tedy ještě před nástupem do funkce.

Úřad na Gibraltaru je po skotském Edinburghu, severoirském Belfastu a anglickém Manchesteru již čtvrtým honorárním konzulátem České republiky ve Velké Británii.

Gibraltar je britským zámořským územím ležícím na jihu Pyrenejského poloostrova, dlouhodobě proto budí vášně mezi Londýnem a Madridem. České ministerstvo zahraničí však neočekává, že by otevření honorárního konzulátu mohlo jakkoli ovlivnit vztahy se Španělskem. Podle gibraltarských zdrojů má v této britské enklávě své honorární konzuláty 15 států. Vesměs se jedná o západoevropské země, pak o Polsko, Izrael a Thajsko.

Více firem než obyvatel
Gibraltarská ekonomika je založená na turistice, obchodu a finančních službách. Na Gibraltaru, který se řadí mezi daňové ráje, je údajně zaregistrováno více firem, než má obyvatel. Těch je necelých 28 tisíc. Ročně však enklávu navštíví přes sedm milionů turistů. Gibraltar rovněž vydává vlastní měnu – gibraltarskou libru, je ale možné platit i britskými librami a eurem. Gibraltar má rozlohu 6,5 km². Hranice se Španělskem je dlouhá 1,2 kilometrů, dalších 12 kilometrů tvoří pobřeží.
Gibraltar je zámořské území Spojeného království. Nachází se na jihu Pyrenejského poloostrova. Tato strategická poloha umožňuje kontrolovat Gibraltarskou úžinu, tj. spojení mezi Středozemním mořem a Atlantikem. Španělsko bylo nuceno postoupit Gibraltar Británii v roce 1713 Utrechtskou smlouvou ukončující války o španělské dědictví. V letech 1967, 1976 a 2002 se konala referenda o připojení ke Španělsku, ale většina obyvatelstva je odmítla.
Nový honorární konzul Stanislav Čech se narodil v roce 1975 na Moravě. Na Gibraltar se přestěhoval v roce 2006 poté, co mu byl nabídnut čtyřměsíční kontrakt na pozici hlavního účetního ve společnosti St. Minver. Předtím strávil pracovně šest let v Anglii a dva roky v Izraeli. Na Gibraltaru působil i v právní firmě Hassans International Law Firm.V současnosti pracuje jako manažer gibraltarské pobočky švýcarské firmy Sportradar, která dodává sportovní data pro sázkové kanceláře. Je ženatý a kromě českého má i britské občanství. Zdroj: Wkipedia a Ministerstvo zahraničí ČR