Brexit dál drolí království: Španělsko chce spoluvládu nad Gibraltarem

Gibraltar

Gibraltar Zdroj: CC BY-SA 2.0: Steve - Wikimedia Commons

Ať dopadnou nedělní španělské parlamentní volby jakkoli, země zůstane oddaná Evropské unii. V reakci na referendum, v němž si Britové ve čtvrtek odhlasovali odchod z evropského bloku, to uvedl španělský premiér Mariano Rajoy. Ministr zahraničí José Manuel García-Margallo prohlásil, že Madrid bude nyní usilovat o spoluvládu nad Gibraltarem, britským zámořským územím na jihu Pyrenejského poloostrova.

Španělsko je podle premiéra Rajoye připravené na hospodářské důsledky odchodu Británie z Evropské unie. Brexit podle něj přežije i Evropská unie, musí se ale reformovat. Madrid zůstane evropskému bloku oddaný, ať už nedělní předčasné parlamentní volby dopadnou jakkoli, dodal premiér

„Je to naprostá změna vyhlídek: otevírají se nám nové možnosti ohledně Gibraltaru, které jsme tu dlouho neměli,“ uvedl García-Margallo s tím, že spoluvláda Španělska nad tímto územím „je mnohem blíž než dříve“.

Poloostrov na jihu Pyrenejského poloostrova, který na severu sousedí se Španělskem, patří od roku 1713 Británii, Španělsko ale dlouhodobě usiluje o jeho připojení. Obyvatelé Gibraltaru, který má v současnosti status britského zámořského území, se ale v minulosti ve třech referendech vyslovili proti spojení se Španělskem.

K brexitu čtěte také:

Skotsko i Severní Irsko mluví o vlastním referendu

Varování ekonomů: brexit může ohrozit nejen britskou ekonomiku

Tusk: Lídři zemí EU jsou po brexitu odhodláni udržet jednotu

Libra prudce spadla, na trzích zavládla panika

Mluvčí gibraltarské vlády odmítl dnes výsledek britského referenda komentovat a odkázal na dřívější vyjádření, v nichž představitelé území uvedli, že spoluvládu naprostá většina obyvatel v lidových hlasováních několikrát odmítla.

Madrid bude podle svého šéfdiplomata usilovat o to, aby Gibraltar nebyl součástí jednání EU s Londýnem, a bude chtít s tímto územím uzavřít dvoustrannou dohodu. Konečným cílem Španělska je po přechodné době spoluvlády znovu získat plnou kontrolu nad poloostrovem, dodal ministr. Obyvatelé Gibraltaru rovněž hlasovali ve čtvrtečním referendu o setrvání Británie v EU. Proti brexitu se jich vyslovilo 96 procent.