Česko nabídlo OSN vojáky pro Golany, mise je ale na léta obsazená

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií

Mise OSN na Golanských výšinách střeží i hraniční přechody mezi Izraelem a Sýrií Zdroj: CC BY-SA 3.0: Escla - Wikimedia Commons

Česká republika oficiálně nabídla OSN vojáky pro mírovou misi na Golanských výšinách. Účast české armády zde ale připadá v úvahu nejdříve v roce 2015. OSN naproti tomu vyjádřila zájem o nasazení českých vrtulníků v misích v Súdánu a Mali.

Ministři obrany a zahraničí v demisi Vlastimil Picek a Jan Kohout se koncem minulého týdne setkali s náměstkem generálního tajemníka OSN pro mírové operace Hervé Ladsousem. „Nabídli jsme jednotku na Golanské výšiny,“ uvedl ke schůzce Picek, podle něhož jsou ale nejbližší termíny nasazování vojáků obsazené, a česká účast tak připadá v úvahu nejdříve v roce 2015. Zapojit by se pak mohlo až 150 Čechů.

„Naše nabídka na Golany platí a teď už je to věc spíše logistická, kdy se tam uvolní příslušné kapacity, které my budeme moci nahradit,“ řekl premiér v demisi Jiří Rusnok. Připomněl také svůj páteční projev před Valným shromážděním OSN, kde hovořil o připravenosti Česka více se zapojovat do mírových misí světové organizace.

Ladsous na schůzce s českými představiteli zároveň vyjádřil zájem o nasazení českých vrtulníků v afrických misích OSN. Pět transportních vrtulníků by se mohlo připojit k mírovým silám OSN v západosúdánském regionu Dárfúr, tři bojové vrtulníky by mohly být nasazeny v Mali. V nebojové misi Evropské unie (EUTM) v Mali má nyní česká armáda 38 vojáků.

„Já bych byl pro, samozřejmě v rámci možností, které máme, kapacitních i ekonomických, ale prostě my se musíme podílet na tom, co se děje ve světě, musíme spolu s ostatními pokud možno pomáhat utlumovat různá ohniska napětí,“ uvedl o nasazení vrtulníků Rusnok. Konečné rozhodnutí ale podle něj učiní pravděpodobně až příští vláda vzešlá z říjnových předčasných voleb. Měla by to však podle něj být „poměrně rychlá záležitost“.

S návrhem účasti českých vojáků na misi OSN na Golanských výšinách přišel na konci srpna prezident Miloš Zeman. Izrael obsadil syrské Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou ovládá Sýrie, je nárazníkové pásmo, kde od roku 1974 působí mezinárodní pozorovatelé v misii UNDOF.