Čína chce ukončit spolupráci s USA včetně klimatu. Uvalí i sankce na Pelosiovou

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu. (2.8.2022)

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu. (2.8.2022) Zdroj: Reuters

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu. (2.8.2022)
Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu. (2.8.2022)
3
Fotogalerie

Čína kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu. Oznámilo to čínské ministerstvo zahraničí. Úřad již dříve oznámil, že uvalí sankce na Pelosiovou a její nejbližší rodinu.

Čína pozastaví vzájemná jednání o klimatu, dialog mezi vojenskými představiteli USA a Číny, přeshraniční spolupráci týkající se kriminality, jednání o námořní bezpečnosti a vztahy v oblasti imigrační a protidrogové politiky.

Pelosiová se stala nejvýše postaveným představitelem Spojených států, který navštívil Tchaj-wan za posledních 25 let. Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky „jedné Číny“ na ostrově neexistuje samostatná politická entita a Peking se staví proti tomu, aby ostrov vedl vlastní jednání se zahraničními vládami. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

Čína se rozhodla uvalit sankce na předsedkyni americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou a její nejbližší rodinu v reakci na její návštěvu Tchaj-wanu, kterou Peking označil za „zlomyslné“ a „provokativní“ jednání. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí. Podobu postihu podle ní úřad neupřesnil.

„Navzdory odporu a vážným obavám Číny Pelosiová trvala na návštěvě Tchaj-wanu, čímž vážně zasáhla do vnitřních záležitostí Číny, podkopala její suverenitu a územní celistvost, pošlapala politiku jedné Číny a ohrozila mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu,“ uvedl mluvčí ministerstva v prohlášení.