Čína mění úvěrovou politiku, tamní akcie prudce posílily

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Čínské akciové trhy zažily nejvýraznější růst za poslední dva měsíce, hlavní indexy přidaly více než dvě procenta. Investoři tak reagují na změny v určování základní úrokové sazby v Číně, které místní centrální banka oznámila o víkendu. Opatření mají podnikům pomoci snížit náklady na výpůjčky a podpořit podnikání poznamenané oslabením domácí poptávky a rok trvající obchodní válkou se Spojenými státy.

Hlavní index CSI300, který zahrnuje akcie největších firem na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes vzrostl o 2,17 procenta na 3791,09 bodu. Index šanghajské burzy SSE Composite pak přidal 2,10 procenta a den uzavřel na 2883,10 bodu. Index start-upů, které z reformy zřejmě budou těžit nejvíce, si připsal 3,5 procenta.

Centrální banka v sobotu uvedla, že v mechanismu určování hlavní úvěrové sazby (LPR) bude nyní zohledňovat situaci na volném trhu. Sazbu, z níž úroky půjček vycházejí, bude zveřejňovat 20. dne v každém měsíci, poprvé tudíž tento týden v úterý.

Jakkoli bude nová klíčová sazba bližší tržním podmínkám, analytici nepředpokládají, že by si nad nimi centrální banka neponechala vliv. V dosavadním režimu základní úroková sazba činila 4,31 procenta a analytici se domnívají, že nová LPR bude nižší.

I když Čína v uplynulém roce značně zvýšila likviditu finančního systému s cílem podpořit růst a snížit krátkodobé úrokové sazby, poptávka po úvěrech zůstala relativně slabá. Jedním z důvodů jsou obavy z růstu nedobytných úvěrů. Podle některých analytiků však reforma nemusí přinést očekávané snížení skutečných úvěrových nákladů, protože banky si stále mohou účtovat vyšší sazby za rizikovější půjčky menším soukromým firmám.

„Nový systém sám o sobě nezaručuje, že skutečná úvěrová sazba bude nižší,“ upozorňují analytici americké investiční banky Goldman Sachs, které cituje agentura Reuters. Banka ale předpokládá, že sazby dolů půjdou s ohledem na současný slabý růst, rizika obchodní války a také snahu čínské administrativy sazby snížit.

Analytici banky OCB pak upozorňují, že nynější opatření je pouze dílčím krokem na cestě k liberalizaci úrokových sazeb. Zaměřuje se totiž pouze na úrokovou sazbu z půjček, zatímco sazba pro vklady zůstala nedotčena.