Čína propustila dalšího disidenta

Čína

Čína Zdroj: reuters

Peking propustil druhého vězněného disidenta během posledních sedmi dnů. Návrat aktivisty Chu-Ťia, jenž byl před třemi roky odsouzen za pobuřování, potvrdila médiím jeho manželka. Už minulou středu Čína propustila výtvarníka Aj Wej-weje, který byl ve vězení od začátku dubna, kdy se pokusil vycestovat ze země.

Úřady Wej-wejovo propuštění odůvodnily špatným zdravotním stavem vězněného, trpícího cukrovkou.
Média spekulují, že nečekaná propuštění souvisejí s probíhající cestou premiéra Wen Ťia-paa po Evropě. Starý kontinent zadržování vězňů svědomí opakovaně kritizuje. Čína již podobnou taktiku uhlazení vztahů se Západem před diplomatickou cestou v minulosti použila.

Sedmatřicetiletý Chu-Ťia patřil před svým uvězněním k prominentním disidentům. V roce 2008 mu Evropský parlament udělil Sacharovovu cenu, o rok později se dostal do nominace na Nobelovu cenu za mír. Do povědomí vstoupil obranou práv lidí nakažených virem HIV a sirotků, později ale začal s kritikou celého politického zřízení. Publikoval sérii článků, v nichž obvinil vládu, že olympijské hry v Pekingu zneužila k zakrytí potlačování lidských práv.

„Nejsme si jisti, že získá svobodu. Spíš si myslíme, že bude jeho svoboda nějakým způsobem omezována, například domácím vězením, policejním dohledem nebo obtěžováním ze strany úřadů,“ uvedl zástupce organiČína zace Human Rights Watch pro Asii Nicholas Bequelin. Chu-Ťia bude ještě rok zbaven politických práv a nesmí komunikovat s médii. Podle manželky trpí po návratu z vězení hepatitidou typu B a cirhózou jater.

Propuštění dvou vězněných je ale jediným světlejším bodem v období nejtvrdších politických represí za poslední dobu. Peking se v minulých měsících snažil zabránit propuknutí bouří podobných těm v arabském světě. Poté, co se po internetu začaly šířit výzvy k protestům, zadržel režim stovky právníků, intelektuálů a dalších aktivistů.

Wen Ťia-pao: Euro má naši důvěru

Čínský premiér Wen Ťia-pao navštíví během své evropské cesty tři země. V pátek jako první šéf čínské vlády od pádu komunismu dorazil do Budapešti, kde s protějškem Viktorem Orbánem jednal o hospodářské spolupráci. Ve Velké Británii se dnes v rámci výročního anglo-čínského strategického summitu sejde s ministerským předsedou Davidem Cameronem. Na programu má ještě návštěvu Německa. Wen během cesty prohlásil, že Čína bude konzistentně podporovat eurozónu a její společnou měnu.