Čínská společnost Alibaba hlásí pokles čtvrtletního zisku o 59 procent

Alibabě klesl čtvrtletní zisk o 59 procent, hlavně kvůli investicím do akcií

Alibabě klesl čtvrtletní zisk o 59 procent, hlavně kvůli investicím do akcií Zdroj: profimedia.cz

Zakladatel Alibaby Jack Ma.
Kanceláře Alibaby v Pekingu
3
Fotogalerie

Čínské společnosti Alibaba Group klesl za čtvrté čtvrtletí finančního roku čistý zisk o 59 procent na téměř 62 miliard jüanů (212,3 miliardy korun). Přispěly k tomu ztráty spojené s investicemi firmy do akcií, uvedl podnik. Finanční rok skončil 31. března a firma s ohledem na rizika spojená s pandemií covidu-19 nezveřejnila výhled na současný fiskální rok.

Celkové tržby Alibaby, která patří k největším internetovým prodejcům na světě, v posledním čtvrtletí vzrostly o devět procent na 204,1 miliardy jüanů. Analytici je podle společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 199,3 miliardy jüanů. Rostoucí poptávka po některých specializovaných službách Alibaby v Číně kompenzovala slabý výkon jejích hlavních prodejních portálů, který způsobily protipandemické uzávěry.

Příjmy divize cloudových služeb ve sledovaném čtvrtletí stouply o 12 procent na téměř 19 miliard jüanů. Příjmy hlavní obchodní divize pak vzrostly o osm procent na 140,3 miliardy jüanů.

Akcie společnosti Alibaba na burze v New Yorku od začátku letošního roku ztratily zhruba třetinu hodnoty. Na výsledky hospodaření za uplynulé čtvrtletí ale bezprostředně reagovaly téměř pětiprocentním růstem.

Jak bude vypadat investiční rok 2022?

Video placeholde
• Videohub