Clintonová: ASEAN musí být ve sporu o Jihočínské moře jednotný

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která dnes zahájila návštěvu Indonésie, vyzvala Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), aby postupovalo jednotně vůči Číně v otázce sporů o kontrolu Jihočínského moře. Podle ní by zúčastněné strany měly přijmout jakýsi diplomatický kodex, o který by se opíraly při snižování napětí, jež v oblasti průběžně kulminuje.

„Národním zájmem Spojených států je jako u každé země to, aby se udržoval mír a stabilita, dodržovalo mezinárodní právo, svobodná plavba a nenarušoval se zákonný obchod v Jihočínském moři,“ podotkla Clintonová na společné tiskové konferenci s šéfem indonéské diplomacie Martym Natalegawou.

„Spojené státy nezaujímá stanovisko ke konkurenčním územním nárokům. Ale jsme přesvědčeni, že národy v regionu by měly spolupracovat na řešení sporů bez nátlaku, bez zastrašování a rozhodně bez použití síly,“ řekla.

„To je důvod, proč podporujeme ASEAN a Čínu, aby pokročily v zájmu komplexního kodexu chování s cílem stanovit 'jízdní' pravidla a jasné postupy pro řešení sporů mírovou cestou,“ dodala.

Indonésie iniciovala šestibodový plán poté, co ASEAN nebyl schopen dosáhnout shody v této záležitosti letos v červenci. Clintonová řekla, že USA jsou projektem „povzbuzeny“.

Podle ní bude mít ASEAN větší váhu, pokud bude vůči Číně postupovat jednotně. Individuální iniciativy jeho deseti členů ale organizaci jako celek oslabují. Vyjádřila naději, že konkrétní výsledky v tomto směru ASEAN již předvede na listopadovém summitu v Kambodži, kterého se chce účastnit i americký prezident Barack Obama.

Jihočínské moře, strategická námořní cesta mezi východní Asií, Blízkým východem a Evropou, ukrývá bohaté zásoby ropy a plynu a jeho vody jsou bohaté i na ryby. Rybáři, hlavně vietnamští a filipínští, jsou pravidelně zadržováni čínskými pohraničními hlídkami. Stejně tak vietnamské nebo filipínské pobřežní hlídky zastavují čínské rybářské lodě, což v případě Manily vedlo k vyostření napětí ve filipínsko-čínských vztazích.