Co čekat od Trumpa? Změny nepřijdou hned a k podpisu TTIP nakonec dojde, věří na českém velvyslanectví

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Trumpův vítězný projev - české titulky
Donald Trump
Donald Trump
Oslava Trumpovy výhry
Donald Trump
21
Fotogalerie

Představitelé českého politického života se v anketě deníku E15 vyjadřovali k tomu, co lze očekávat od Donalda Trumpa v prezidentské funkci.

Tomáš Hart
obchodní rada Velvyslanectví ČR ve Washingtonu


Američtí prezidenti své priority prosazují prostřednictvím státního rozpočtu, který schvaluje Kongres, a prostřednictvím daňových úlev, na kterých se také musejí dohodnout s kongresmany. Žádné velké změny bych tedy nečekal dříve než v roce 2018.

Donald Trump prosazuje větší domácí těžbu ropy a plynu, masivní podporu výroby v USA (někdy možná i na hraně platných obchodních dohod a pravidel) a investice do ozbrojených složek, tedy armády a policie. Oba kandidáti slibovali investice do infrastruktury.

Na lepší časy by se tedy mohly těšit stavební firmy a dodavatelé technologií pro veřejnou dopravu.

Osud vyjednávané Transatlantické obchodní a investiční dohody TTIP mezi Spojenými státy a Evropskou unií je nejistý. Osobně ale věřím v podpis dohody.

Ondřej Benešík
místopředseda KDU-ČSL

Američané, s nimiž jsem mluvil, nechtěli pokračovat v dalších změnách, volili proti dalším liberálním experimentům. Očekávám jisté přehodnocení vztahů USA směrem k Evropě.

Nepůjde ale o nic zásadního. Jedna věc je to, co se řekne ve volební kampani, druhá pak to, co se skutečně realizuje.

Spojené státy jsou decentralizované a Trump bude muset spolupracovat s řadou institucí, které ho budou korigovat. Nakonec najdou vyváženou politiku i směrem k Evropě.

Miroslav Kalousek
předseda TOP 09

Nezbývá než doufat, že výroky, které Trump pronášel v kampani, neuvede jako prezident v realitu. Mám na mysli především výroky, které zpochybňovaly závazky v systému kolektivní bezpečnosti, a výroky slibující ochranářskou a izolacionistickou obchodní politiku.


KDO JSOU DĚTI DONALDA TRUMPA - PODÍVEJTE SE


Zejména pak doufám, že nedojde ke změně dlouholeté konzistentní politiky USA vůči Rusku. V případě, že by se to všechno stalo, byl by to značný problém pro svobodný svět.

Petr Fiala
předseda ODS

Vítězství Donalda Trumpa je vítězstvím těch, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni s politikou přílišné politické korektnosti, umělého multikulturalismu či rozsáhlých sociálních programů.

Není to žádná tragédie. Trump získal hlasy nespokojené střední třídy, normálních lidí, kteří mají pocit, že jsou znevýhodněni a nemají užitek z ekonomického růstu USA.

Video placeholde
Trumpův vítězný projev - české titulky • YouTube.com, Reflex.cz