Další stávka na německé železnici: nepojedou ani spoje do Česka

Cestující na německé železnici se musí připravit na rozsáhlé výluky kvůli stávce strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn. Protest v osobní dopravě začal ve čtvrtek ve 22:00 a skončí dnes ve 22:00, problémy a zpoždění ale mohou přetrvat až do soboty. Stávkou se odbory GDL snaží dosáhnout zvýšení mezd.

Dráhy pro dnešek počítají s tím, že se podaří vypravit asi pětinu původně plánovaných dálkových vlaků. Podobně rozsáhlý je dopad i na regionální spoje. Z velké části se zastaví také městská železnice S-Bahn. Situace se liší podle regionů, výrazně horší je zejména v Bavorsku, kde se železnice stále ještě potýká s následky hustého sněžení v posledních dnech.

Dopady stávky na spojení s Českem
  • Vlaky z Prahy do Berlína a Hamburku budou končit v Drážďanech, případně v Děčíně.
  • Spěšné vlaky z Chebu do Norimberku jsou odřeknuty.
  • Noční vlak z Prahy do Curychu byl zrušen.

Nynější stávka stejně jako ta listopadová narušila mimo jiné železniční spojení s Českem. Vlaky EuroCity z Prahy do Berlína končí v Děčíně, případně v Drážďanech, odkud také do české metropole vyjíždějí. Odřeknut je noční vlak z Prahy do Curychu a zrušeny byly spěšné vlaky mezi Chebem a Norimberkem.

Odbory GDL požadují zvýšení mezd o 555 eur měsíčně, vyplacení jednorázové protiinflační prémie 3000 eur a zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně.

Dráhy takové požadavky odmítají, protože by to podle nich zvedlo náklady na personál o 50 procent. Jako kompromis navrhují zvýšení mezd o 11 procent a jednorázový bonus 2850 eur. Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají včetně příplatků a bonusů 45 tisíc až 56 tisíc eur.