Dědici konglomerátu Samsung hrozí dvanáct let vězení

Šéf Samsungu I Če-jong čelí obvinění z korupce

Šéf Samsungu I Če-jong čelí obvinění z korupce Zdroj: ČTK

Šéf Samsungu I Če-jong čelí obvinění z korupce
2
Fotogalerie

Jihokorejští státní zástupci požadují pro dědice konglomerátu Samsung Group I Če-jonga 12 let vězení kvůli úplatkářské kauze kolem bývalé prezidentky Pak Kun-hje. Odvolací soud má rozsudek vynést na konci ledna. Nižší soud v srpnu odsoudil devětačtyřicetiletého miliardáře známého také jako Jay Y. Lee na pět let, ten se ale odvolal. Proti lednovému rozhodnutí odvolacího soudu se kterákoli ze stran bude moci odvolat k nejvyššímu soudu.

Kromě I Če-jonga, který je zadržován od února, jsou v kauze obviněni další čtyři bývalí vysocí představitelé Samsungu, ty nižší soud odsoudil ke čtyřem letům odnětí svobody. Podle tohoto soudu si chtěl Lee pomocí úplatku prezidentce zajistit vládní pomoc pro fúzi, která mu měla umožnit získat kontrolu nad širší částí skupiny Samsung.

Kruhům kolem bývalé prezidentky měl vnuk zakladatele firmy poskytnout 43 miliard wonů (zhruba 900 milionů korun). Obhajoba trvala na tom, že fúze byla ryze podnikatelskou záležitostí. Skandál sehrál důležitou roli v sesazení Pak Kun-hje.

Skandál také ohrožuje i budoucnost největšího a nejznámějšího jihokorejského podnikatelského impéria. Samsung je největším světovým výrobcem smartphonů, televizorů a mikročipů.