Do eurovoleb socialisty povede předseda parlamentu Schulz

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz Zdroj: Claude Truong-Ngoc - Wikimedia Commons

Kongres Strany evropských socialistů v Římě potvrdil předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze jako kandidáta na šéfa Evropské komise. Český premiér Bohuslav Sobotka vyjádřil přesvědčení, že Schulz nebude odcizeným demokratem. Důležité podle něj je, že příští šéf unijní exekutivy nebude vybírán „za zavřenými dveřmi“, ale určí ho výsledky voleb do Evropského parlamentu.

Sobotka řekl, že Schulze zná řadu let. Zdůraznil, že začínal jako knihkupec a poté byl mimo jiné starostou malého německého města Würselen na pomezí Německa, Nizozemska a Belgie. „Myslím, že má vynikající předpoklady k tomu, aby byl dobrým šéfem Evropské komise, ne nějakým odcizeným byrokratem,“ prohlásil Sobotka.

Kongres evropských sociálních demokratů dneškem zahájil kampaň do evropských voleb pro všechny sociálnědemokratické strany v Evropě. Kongres přijal volební manifest Směrem k nové Evropě, který klade důraz na zvýšení pracovních míst, odstranění sociálních rozdílů a na investice do veřejného sektoru jako základ ekonomického růstu v celé Evropě.

Čeští i evropští sociální demokraté rovněž podporují myšlenku, aby už v květnových volbách do parlamentu byl volební lídr vítězné frakce zároveň budoucím šéfem komise. „Sociální demokraté už nechtějí, aby se o příštím předsedovi komise rozhodovalo za zavřenými dveřmi,“ řekl předseda české vlády.

Předseda Evropské komise je nejmocnějším mužem unijní exekutivy „a my bychom byli rádi, kdyby o tom, kdo to bude, rozhodovali voliči ve volbách do Evropského parlamentu a aby kandidát frakce, která ve volbách do Evropského parlamentu zvítězí, byl také budoucím šéfem Evropské komise,“ řekl Sobotka. Podle jeho slov se na tom v Římě shodli sociálnědemokratičtí premiéři. „Myslím, že to je významný demokratizační prvek a také určitá motivace pro lidi, kteří půjdou k evropským volbám,“ uzavřel český ministerský předseda.

Evropská lidová strana, nejsilnější frakce v Evropském parlamentu, vybere kandidáta na budoucího šéfa Evropské komise příští pátek na kongresu v irském Dublinu.