Dobytí Tripolisu je otázkou hodin, tvrdí povstalci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Libyjští povstalci se o víkendu probojovali zatím nejblíže k hlavnímu městu. Dnes v podvečer od něj byli podle tiskových agentur vzdáleni necelých 30 kilometrů. Někteří zástupci opozice věří, že během několika hodin do Tripolisu vstoupí. Režim Muammara Kaddáfího ale informace o postupu rebelů popírá. V Tripolisu přitom sílí napětí poté, co zde v noci na dnešek na několika místech vypuklo povstání proti Kaddáfímu.

Informace podávané libyjskou opozicí a libyjskou vládou jsou protichůdné. Kaddáfího syn Sajf Islám například řekl, že opozice prohrává každou bitvu a o jejím postupu není řeči. Opozice ale trvá na tom, že v sobotu dobyla strategickou Závíju asi 40 kilometrů západně od metropole. Pak se prý 600 jejích bojovníků vydalo na východ a postupuje k Tripolisu.

Rebelové dnes podle AFP také dobyli vojenskou základnu 27 kilometrů západně od Tripolisu. V obsazené pevnosti jim padly do rukou zbraně a munice po Kaddáfího vojácích. Dle AP ale u vesnice Džadajm narazili povstalci na odpor Kaddáfího jednotek. Jeden z bojovníků opozice, který dorazil zpět do Závíje, této agentuře řekl, že vládní síly zasypaly povstalce raketami, minometnou a protileteckou palbou.

Část opozice věří, že dobytí metropole je otázkou hodin. Ozývají se však hlasy varující, že město je možná plné náloží a Kaddáfí ve skutečnosti chce opozici do Tripolisu vlákat, aby ji mohl zmasakrovat.

S blížícími se opozičními oddíly přibývá napětí v některých tripolských čtvrtích - dle svědků se na mnoha místech dnes ráno střetli Kaddáfího stoupenci s odpůrci. V noci prý v některých částech metropole vypuklo povstání proti Kaddáfímu, byla slyšet prudká palba z pěchotních zbraní a výbuchy. Podle televize Al-Džazíra padlo 31 Kaddáfího vojáků a 42 bylo zadrženo.

V noci na dnešek Tripolis bombardovala letadla Severoatlantické aliance. Podle sdělení NATO zaútočily letouny na 22 cílů. „Snižujeme vojenskou sílu jednotek podporujících Kaddáfího. Opozice toho využívá k dosažení (vojenské) výhody,“ řekl mluvčí NATO pro libyjskou kampaň Roland Lavoie.

Tunisko se dnes připojilo k zemím, které uznaly opoziční Přechodnou národní radu za zástupce libyjského národa. Podle nejmenovaných zdrojů agentury DPA se Kaddáfí s rodinou vydal do Alžírska, ovšem opozice tuto informaci nepotvrdila. Jisté je pouze to, že někdejší libyjský premiér Abdas Salám Džallúd, který v pátek z Libye uprchl, je nyní v Itálii.

Sajf Islám Kaddáfí zopakoval, že Kaddáfího rodina nemá v úmyslu z Libye odejít a opustit bojiště. „Jsme tu doma. Budeme bojovat šest měsíců, rok, dva roky a zvítězíme,“ prohlásil. Vyzval ale opozici k dialogu, když prohlásil: „Chcete-li mír, jsme připraveni.“ Sdělil také, že dohlédne na změnu ústavy.

V sobotu bylo potvrzeno, že libyjští povstalci postupující k Tripolisu se zmocnili centra města Závíja, což je strategické místo vzdálené 40 kilometrů západně od Tripolisu. Opozice rovněž pronikla do ropného přístavu Briga.