Domácí poptávka přinesla Španělsku nejvyšší růst za osm let

Španělské vlajky v Madridu

Španělské vlajky v Madridu Zdroj: Contando Estrelas via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Španělská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychlejším tempem za více než osm let a nejvíce k tomu přispěla domácí poptávka, která si upevnila pozici hlavního motoru oživení. Hrubý domácí produkt (HDP) Španělska vzrostl meziročně o 3,1 procenta po vzestupu o 2,7 procenta na počátku roku. Místní statistický úřad tím tak potvrdil předběžné údaje z minulého měsíce.

V meziročním srovnání HDP stoupl o jedno procento po růstu o 0,9 procenta v předešlém čtvrtletí. Spotřeba domácností rostla v mezičtvrtletním srovnání rovněž o jedno procento a udržela si vysoké meziroční tempo 3,5 procenta, uvedla agentura Bloomberg.

Konzervativní vláda premiéra Mariana Rajoye očekává, že za celý rok španělská ekonomika vzroste o 3,3 procenta, a doufá, že silné hospodářské oživení jí zajistí vítězství v listopadových volbách. Míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí klesla na tříleté minimum 22,4 procenta, s výjimkou Řecka ale i tak zůstává nejvyšší v Evropě.

Graphical visualization of Es GDP Growth Rate

Španělskou ekonomiku by měl ve třetím čtvrtletí podpořit turistický ruch. Počet turistů ve Španělsku za sedm měsíců letošního roku stoupl na rekord a rekordní byl i v samotném červenci. Zahraniční návštěvníky láká do Španělska slabé euro a obavy o bezpečnost v konkurenčních destinacích typu Tuniska.

Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku v eurozóně. Země prošla během pěti let dvěma recesemi, z nichž poslední skončila v závěru roku 2013. Za celý loňský rok však už HDP stoupl o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.